World Trade Center

Het World Trade Center was oorspronkelijk een complex van zeven gebouwen in Manhattan, waarvan de Twin Towers (tweelingtorens) de meest bekende waren. Deze indrukwekkende skyscrapers werden op 11 september 2001 vernield door aanslagen van terroristische moslims.
World Trade Center
World Trade Center
De Twin Towers
Op een hoogteverschil van twee meter na waren de twee hoogste torens van het World Trade Center waren haast identiek aan elkaar. De eerste toren, One World Trade Center, werd gebouwd in 1972 en bereikte een hoogte van 417 meter. De tweede werd een jaar later afgewerkt en was 415 meter hoog. One World Trade Center was het hoogste gebouw ter wereld tot 1974 toen de Sears Tower in Chicago voltooid was. En zelfs toen ze in 2001 vernield werden behoorden beide torens nog tot de 10 hoogste gebouwen ter wereld en domineerden ze de skyline van New York.
De Rockefellers
Het World Trade Center was een project opgestart in 1960 door David Rockefeller. De torens kregen de bijnamen David en Nelson, naar de namen van de broers Rockefeller. Het ontwerp werd getekend door Minoru Yamasaki en Emery Roth & Sons. De monolitische torens werden door architectuurcritici nooit aanzien als grootse architectuur, maar het was zeker een grootse technische verwezenlijking.
De eerste aanval
Het complex kreeg nooit de aandacht die andere gebouwen in New York, zoals het Empire State Building of Chrysler Building, wel kregen. Maar het WTC kwam wel in het nieuws toen, op 23 februari 1993 een bom ontplofte.
De ontploffing vernielde vijf verdiepingen van het 110 verdiepingen hoge gebouw, inclusief het centraal commando centrum. Hierdoor kwamen 50.000 mensen geblokkeerd te zitten en werden er zes personen gedood en minstens 1.000 gewond. Voor de aanslag werden fundamentalistische moslims veroordeeld.
Ground Zero, WTC, New York
Ground Zero, Juli 2002
11 September 2001
De tweede keer dat het WTC het wereldnieuws haalde was op de tragische dag 11 september 2001, toen twee gekidnapte vliegtuigen in de torens invlogen. Niet veel later implodeerden de torengebouwen. Meer dan 2.900 mensen stierven in de laffe daad uitgevoerd door moslimterroristen. De locatie van de torens, op dat moment een gapende wonde - werd bekend als ‘ground zero’.
Gedenkteken
Op de locatie van de voormalige WTC torens bouwt men nu een gedenkteken voor de slachtoffers. Het gebouw zou in 2011, op de 10e verjaardag van de terroristische aanslag, moeten ingehuldigd worden. Er wordt een 2.4 hectare groot herdenkingsplein aangelegd bovenop een knooppunt van openbaar vervoer dat tegen 2013 afgewerkt moet zijn. Hierbij wordt ook een spectaculaire ingang voor PATH (een soort metro die Manhattan en New Jersey verbinden) gebouwd naar een ontwerp van de geroemde Spaanse architect Santiago Calatrava.

WTC Memorial, New York City
Weergave van het gedenkteken
Het gedenkteken, dat ‘Reflecting Absence’ wordt genoemd zal een reeks van watervallen hebben met reflecterende vijvers die de exacte lokatie van de vroegere torens demarceren. De namen van de 2979 mensen die die dag tijdens aanslagen stierven (inclusief de slachtoffers van de aanslagen in Pennsylvania en Washington, DC) zullen aan aan de rand van de waterval getoond worden.

Het herdenkingsmonument werd ontworpen door de architect Michael Arad en de landschapsarchitect Peter Walker. Het werd gekozen uit meer dan 5.200 inzendingen die ingestuurd werden naar aanleiding van een wedstrijd.
472
newyork
wtc