Woolworth Building

Het Woolworth Building is een meer dan 240 meter hoge wolkenkrabber, in 1913 gebouwd als hoofdkantoor voor de winkelketen Woolworth. Lange tijd was het het hoogste gebouw ter wereld. Door de gotische gevel werd de wolkenkrabber al snel ‘Kathedraal van de handel’ genoemd.
Woolworth Building, New York
Woolworth Building
Frank Winfield Woolworth, de eigenaar van de ‘5 and dime’ winkelketen Woolworth had een grote bewondering voor de gotische gebouwen in Europa, en dan vooral het Houses of Parliament in Londen. Toen hij een nieuw hoofdkantoor wilde bouwen voor zijn bedrijf vroeg hij aan Cass Gilbert een gotische toren te bouwen met veel ramen. Gilbert, die in Europa gestudeerd had, ontwierp een wolkenkrabber met een stalen frame en gotische versieringen.
Het hoogste gebouw ter wereld
De wolkenkrabber, die gebouwd werd in 1913 bereikt een hoogte van 241,2 meter. Tot aan de voltooiing van de Bank of Manhattan en Chrysler Building in 1930 was het Woolworth Building het hoogste gebouw ter wereld.

De toren heeft een u-vormige plattegrond. Onderaan is een stenen basis van drie verdiepingen met daarboven 52 verdiepingen met kalkstenen gevel en tenslotte een 3 verdiepingen hoog dak bekroond met een spits.
Top of Woolworth building
Indertijd trok het observatieplatform op de 58e verdieping zo’n 100.000 bezoekers per jaar tot het in 1945 gesloten werd.
Kathedraal van de handel
Het gebouw werd al snel een bekend monument dankzij de indrukwekkende hoogte en gotische versieringen. Hierdoor kreeg het de bijnaam ‘kathedraal van de handel’. De grote hoogte bracht heel wat uitdagingen met zich mee: dit was het eerste gebouw dat zijn eigen stoomturbine had en het had ook de snelste liften ter wereld, 30 in totaal. De toren werd zo gebouwd dat het windvlagen van 322 km/u kan weerstaan. Speciale stellingen werden gebruikt om het gevaar voor de bouwvakkers te verkleinen.
Neo-gotische versieringen
Het Woolworth Building is vooral bekend vanwege zijn neo-gotische stijl en vele versieringen. De hoofdingang aan Broadway lijkt zelfs op de ingang van een Europese kathedraal. Het gebouw is versierd met verscheidene symbolen zoals salamanders (symbool voor de omzetting van ijzer en klei in staal en terracotta) en uilen (symbool van wijsheid).
Woolworth Building, New York
Langs beide zijden van de ingang staan lege nissen. In een ervan zou een standbeeld van F.W. Woolworth komen, maar dat plan werd nooit uitgevoerd.
Interieur
Het interieur van het gebouw hoort tot de meest luxueuze in New York. Het privé kantoor van Woolworth werd ingericht naar het voorbeeld van het paleis van Napoleon in Compiègne. De lobby is bekleed met marmer en heeft een plafond met brandgeschilderde ramen.

Binnen in de lobby zijn gesculptuurde miniaturen van personen die betrokken waren bij de bouw van de wolkenkrabber. Een ervan is een sculptuur van Cass Gilbert, die een schaalmodel van het Woolworth Building vasthoudt, en een ander toont Frank Woolworth die zijn gebouw met munten betaalt. Dit laatste verwijst naar de manier waarop Woolworth het gebouw in realiteit betaalde: in plaats van zoals gebruikelijk een lening aan te gaan betaalde hij de 13,5 miljoen dollar cash.
Het Woolworth Building vandaag
Zelfs nu is het Woolworth Building dankzij de hoogte en versierde gevel nog steeds een van de meest opvallende gebouwen in New York. Vele gebouwen hebben het ondertussen overtroffen in hoogte maar niet in pracht en praal.
470
newyork
woolworthbuilding