Wall Street

Wall Street staat symbool voor het financiŽle centrum van New York. Het wordt vaak geassocieerd met de rijkdom en ambitie van de Verenigde Staten. In de straat staan een aantal historische gebouwen zoals Federal Hall en het gebouw van de NYSE.
De Straatnaam
Nadat de Nederlanders ĎNieuw Amsterdamí kochten van de locale indiaanse stam werd er een muur opgericht die de noordelijke grens van de nieuwe kolonie vormde. Hier komt de naam Wall Street vandaan.
Wall Street straatnaam
De eerste Ďwalí langs de straat bestond uit een eenvoudige houten afrastering maar na verloop van tijd werden de wrijvingen met het moederland - tegen die tijd Groot-BrittaniŽ - groter. Om de kolonie tegen zowel de Britten als de autochtone indiaanse stammen die de omgeving nog steeds beheersten te beschermen werd de omwalling aanzienlijk versterkt. Uiteindelijk werd de omwalling tegen het begin van de 19e eeuw door de Britten verwijderd.
De Reputatie van Wall Street
NYSE, Wall Street, New York
NYSE
Archieven tonen aan dat in de jaren na de Amerikaanse Revolutie handelaars en speculanten samenkwamen onder een specifieke plataan (buttonwood) die aan het begin van Wall Street stond. Ze vormden in 1792 de Buttonwood Association, die naar verluidt de kiem was van de New Yorkse beurs, waarvan het hoofdkantoor sinds eeuwen in Wall Street gevestigd is.
Meer over Wall Street
Tegen het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw was Wall Street de plaats om zich als financiŽle institutie of als groot bedrijf te vestigen. Er werden zoveel grote gebouwen neergezet aan dit puntje van Manhattan dat de wijk rond Wall Street zijn eigen skyline begon te krijgen.

Bekende figuren zoals J.P. Morgan bouwden hoofdkwartieren als 23 Wall Street dat gedurende meerdere decennia het belangrijkste financiŽle instituut van de hele Verenigde Staten was. Je kan er nog steeds putjes in de muur zien van een nooit opgeloste bomaanslag uitgevoerd in 1920.

Andere opmerkelijke gebouwen zijn onder andere de tempelachtige Federal Hall, oorspronkelijk gebouwd als stadhuis. Het gebouw van de New York Stock Exchange (NYSE) is al even groots. Het gebouw, ontworpen door George B. Post in een neo-klassieke stijl is tegenwoordig een Nationaal Historisch Monument. Al even opvallend is het rijk versierde 40 Wall Street, vroeger de thuisbasis van de Bank of Manhattan.
De Stier van Wall Street
Een van de bekendste symbolen van de financiŽle wijk rond Wall Street is het standbeeld ĎCharging Bullí. De stier vertegenwoordigt een Ďbull marketí, een steeds stijgende beurs.

Bull Statue, Bowling Green
Charging Bull
GeÔnspireerd door de beurscrash van 1987 maakte de beeldhouwer Arturo di Modica het meer dan 3 ton zware beeld van de stier als een teken van optimisme. In 1989 plaatste hij het - zonder toelating - voor het gebouw van de New York Stock Exchange in Wall Street.
Politie verwijderde het standbeeld maar dankzij de commotie die hier rond werd gemaakt werd het standbeeld opnieuw geÔnstalleerd, dit keer aan Bowling Green, een klein plein met een parkje vlak bij Wall Street.
Het standbeeld is ondertussen een van de meest populaire attracties in het zuiden van Manhattan geworden.
467
newyork
wallstreet