Vrijheidsbeeld

Statue of Liberty
Het eerste dat de vele immigranten die vanuit Europa naar New York stroomden van de Verenigde Staten te zien kregen was het Vrijheidsbeeld. Het beroemde beeld was een geschenk van de Franse bevolking ter gelegenheid van de viering van de honderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van de VS.
Ontwerp
Vrijheidsbeeld, New York
Vrijheidsbeeld
Het vrijheidsbeeld werd ontworpen door een jonge Franse beeldhouwer, Frédéric-Auguste Bartholdi. Hij streefde ernaar een standbeeld te bouwen dat de vergelijking zou kunnen weerstaan met de befaamde Colossus, een enorm standbeeld dat in de oudheid op het Griekse eiland Rhodos stond.

Het gezicht van het vrijheidsbeeld zou zijn gemaakt naar dat van de moeder van de beeldhouwer en naar men zegt zou een prostitué model gestaan hebben voor het lichaam. Op het hoofd van Lady Liberty (Vrijheidsdame) zit een grote kroon met zeven punten, symboliek voor de zeven zeeën waarover vrijheid verspreid moet worden. In haar linkerhand houdt ze een tablet vast met de onafhankelijkheids- verklaring en in haar rechter houdt ze een toorts vast, symbool voor de Verlichting.
Bouw
Vrijheidsbeeld in opbouw
Vrijheidsbeeld
in opbouw
Het metalen geraamte van het vrijheidsbeeld werd gemaakt door de Franse ingenieur Gustave Eiffel, beter bekend van zijn Eiffeltoren in Parijs. Dankzij een ingenieuze constructie, waarbij koperplaten aan het ijzeren geraamte werden gevoegd, was het standbeeld flexibel genoeg om stormen te kunnen weerstaan. Het metalen staketsel is met grote staven aan een centrale pyloon bevestigd.

Het vrijheidsbeeld werd in Parijs gemaakt; er werd negen jaar aan gewerkt. Toen het in 1884 voltooid was werd het in 214 kisten naar de Verenigde Staten gestuurd. Bartholdi zelf reisde persoonlijk naar de Verenigde Staten om met president Ulysses S. Grant te bespreken waar het beeld geplaatst zou kunnen worden. Uiteindelijk werd besloten het beeld op een klein eiland in de haven van New York te plaatsen. Dat eiland staat nu bekend als Liberty Island.

Het grootste en voor de Amerikanen meest genante probleem was de constructie van het voetstuk, dat door de Amerikanen zelf moest gefinancierd worden. In een poging donaties aan te trekken werd de toorts zes jaar lang, van 1876 tot 1882, in Madison Square Park tentoongesteld. Maar pas toen de uitgever Joseph Pulitzer de namen begon te publiceren van diegenen die donaties gaven voor het project, begonnen de fondsen toe te stromen.

Vrijheidsbeeld
Uiteindelijk werd het standbeeld 10 jaar te laat, in 1886, plechtig onthuld door president Grover Cleveland.
Het Standbeeld
Het standbeeld is 46,5 meter hoog en tesamen met het voetstuk bereikt het een hoogte van 93 meter. Trappen leiden tot aan de kroon van het standbeeld van waaruit je een weids zicht hebt over Lower Manhattan. Het beeld zelf weegt 225 ton en bestaat uit 300 verschillende aan elkaar geklonken gemodelleerde koperplaten.

Indien je het voetstuk of de kroon wenst te bezoeken kan je best op voorhand tickets reserveren. Tickets voor de ferries die je langs Liberty Island brengen kan je bekomen in Castle Clinton, gelegen in Battery Park op het meest zuidelijke punt van Manhattan. Voor meer informatie over tickets en reservaties voor het bezoeken van de sokkel of de kroon van het standbeeld kan je terecht op deze website.
460
newyork
vrijheidsbeeld