Hoofdkantoor Verenigde Naties

United Nations Headquarters
Het hoofdkantoor van de Verenigde Naties werd ontworpen door een internationaal team van architecten. Het hoofdgebouw, het Secretariat, was een van de eerste wolkenkrabbers in New York die in de moderne Internationale Stijl werden gebouwd.
Het stuk land
Gebouw van de Verenigde Naties, New York
VN Secretariat
In 1946 zocht de Verenigde Naties naar een locatie voor hun nieuw hoofdkantoor in New York. Oorspronkelijk dacht men aan de terreinen van de Wereldtentoonstelling van 1939 in Flushing Meadow Park in Queens. Toen echter een project aan de oostzijde van Manhattan dat bekend stond onder de naam X-City opgeborgen werd kocht John D Rockefeller Jr. het 7 hectare grote stuk grond en schonk het aan de Verenigde Naties. De plek werd vervolgens gebruikt voor het bouwen van het nieuwe hoofdkantoor van de Verenigde Naties. Het hele gebied werd een internationaal territorium en maakt dus officieel geen deel uit van de Verenigde Staten.
Ontwerp
Het ontwerp voor het complex van de Verenigde Naties werd uitgetekend door een internationaal comité van architecten, de United Nations Board of Design. De bekendste van deze groep van architecten waren Oscar Niemeyer, Le Corbusier en Wallace K. Harrison, de voorzitter van de groep. Enkele vermaarde architecten van die tijd zoals Mies van der Rohe en Walter Gropius werden uitgesloten vanwege hun historische band met Duitsland, de vijand tijdens de net afgelopen oorlog.

VN Secretaris-Generaals
De Secretaris-Generaals van de VN
Er werd gekozen voor de moderne Internationale Stijl omdat het symbool stond voor een nieuwe start na de Tweede Wereldoorlog. Een plan van Le Corbusier, bekend als project 23A, werd genomen als basis voor het ontwerp. Na vele maanden van verhitte discussies, vooral tussen Le Corbusier en de andere architecten, werd het uiteindelijke plan 23W, getekend door Oscar Niemeyer, door alle leden van het comité aangenomen. Het ontwerp bestaat uit een groep van vier gebouwen: het Secretariat gebouw, het General Assembly gebouw, het Conferentiegebouw en de Dag Hammarskjold bibliotheek.
UN Secretariat
Secretariat Gebouw gezien vanaf Roosevelt Island
Zicht vanaf
Roosevelt Island
Het grootste van de vier gebouwen is het Secretariat gebouw; hierin bevindt zich de administratie van de Verenigde Naties. Het grote blok van 39 verdiepingen en 166 meter hoogte is een wereldbekend symbool van de Verenigde Naties geworden. Het gebouw met een gevel volledig bestaande uit groene beglazing, het eerste dergelijke gebouw in New York, contrasteert sterk met de jaren 20 gebouwen uit het nabijgelegen Tudor City.

De bouw van het Secretariat startte in september 1949 en het was voltooid in 1950. Het gehele complex was twee jaar later volledig afgewerkt. Het Secretariat gebouw torent boven het ernaast gelegen, vijf verdiepingen hoge General Assembly gebouw, dat eigenlijk het belangrijkste gebouw is van het hele complex. In de General Assembly hal, die een capaciteit heeft van 1.800 plaatsen, vergaderen de afgevaardigden van alle leden van de VN. In het Conferentiegebouw achter het Secretariat zetelen de Security Council en de Economic and Social Council.
Het park
Non-Violence, VN, NYC
Non-violence
Naast de groep gebouwen van de Verenigde Naties is een klein park aangelegd dat grenst aan de East River. Het staat vol kunstwerken geschonken door verschillende landen waaronder een stuk van de Berlijnse Muur en de sculptuur ‘Laat ons zwaarden in ploegen omsmeden’ van Evgeny Vuchetich, geschonken in 1959 door de Sovjetunie.

Langs First Avenue aan de ingang van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties staat een hele rij vlaggemasten, waarbij iedere vlag een lid van de Verenigde Naties voorstelt. Het begint met Afghanistan aan 48th Street en eindigt met Zimbabwe aan 42nd Street.
465
newyork
verenigdenaties