Tudor City

Tudor City is een historisch district in Midtown Manhattan, vlakbij de huidige locatie van de Verenigde Naties. Het werd in de jaren 1920 ontwikkeld door vastgoedmakelaar Fred F. French. Tudor City bestaat uit 12 grote gebouwen, allen ontworpen in de Tudor stijl.
Tudor City
In de jaren 1920 begon de Fred F. French Company grote stukken grond op te kopen aan de oostzijde van Manhattan met de bedoeling er een ambitieus woonproject op te starten. Het gebied bestond in die tijd vooral uit huurkazernes en rijhuizen en grensde langs de oostkant aan een gasbedrijf, bierbrouwerijen en slachthuizen die veel vuil en een ondraaglijke stank veroorzaakten.
Tudor City
In 1925 begon Fred F. French - die ook bekend staat vanwege de bouw van zijn Fred F. French Building en Knickerbocker Village - met de bouw van wat hij omschreef als ‘het grootste project van Midtown’. Het project werd Tudor City genoemd.
Tudor City, New York
Tudor City
Het project, dat voltooid werd in 1928, bestond uit 12 appartementsgebouwen met in totaal 3.000 wooneenheden en 600 hotelkamers. Het ontwerp van de architect H. Douglas Ives en zijn team was sterk gebaseerd op de Tudor Stijl, een architectuurstijl uit de tijd van de Tudor dynastie uit het Engeland van de 16e eeuw. Karakteristiek voor deze stijl is het metselwerk en de toevoeging van fraaie versieringen in steen.
De middenklasse aantrekken
In een poging een deel van de middenklasse aan te trekken die uitweek naar de voorsteden kregen de gebouwen voorzieningen die hun tijd voor waren. Het project omvatte ook twee private parken in het centrum. Teneinde de appartementen af te schermen van de slachthuizen aan de oostkant werden de gebouwen allemaal naar de parken in het midden gericht en waren er haast geen ramen aan de oostkant. Uiteindelijk werden de slachthuizen afgebroken in de jaren 1940 om ruimte te maken voor het hoofdkantoor van de Verenigde Naties.
Tudor City vandaag
Ingang van een appartement in Tudor City, New York
Ingang van een appartement
Er wonen tegenwoordig zo’n 5.000 mensen in Tudor City. De gebouwen liggen op een soort van plateau dat het lijkt af te schermen van de rest van Midtown, waardoor het een erg rustige wijk is die ver van het hectische Manhattan verwijderd lijkt.
Een Historisch District
Tudor City werd op 17 Mei 1988 officieel als een historisch district erkend. Het gebied strekt zich uit van 40th Street tot aan 43rd Street tussen First en Second Avenue.
464
newyork
tudorcity