Trump Tower

De Trump Tower, een wolkenkrabber met donkere glazen gevel gelegen aan Fifth Avenue belichaamt de glamour van de jaren 1980. Het meer dan 200 meter hoge gebouw is slechts een van vele gebouwen die de naam dragen van de vastgoedmakelaar Donald Trump.
Trump Tower, New York
Trump Tower
De Trump Tower is gelegen op de hoek van 56th Street en Fifth Avenue in Midtown Manhattan. De toren werd ontworpen door Der Scutt van het architectenbureau Swanke, Hayden, and Connell. Scutt heeft nog andere gebouwen in New York op zijn naam staan, maar de Trump Tower is zijn meest bekende ontwerp.
Het Gebouw
De 58 verdiepingen tellende wolkenkrabber, gebouwd in 1983, is ongeveer 202 meter hoog. Het is een ontwerp met een kern van gewapend beton en volledig glazen gevel, gelijkaardig aan de Trump World Tower, die in 2001 gebouwd werd.

Een betonnen gebinte bovenaan de toren verbindt de palen aan de buitenkant met de kern waardoor de weerstand tegen laterale krachten zoals wind en lichte aardbevingen wordt vergroot. Bij de voltooiing van het gebouw was dit het hoogste gebouw ter wereld met een dergelijke constructie.

Ingang van de Trump Tower
Hoofdingang
De aan de basis terugspringende gevel van het gebouw is bekleed met donker reflecterend glas. De insprongen zorgen ervoor dat de kantoren aan die kant wijdere uitzichten hebben over de stad.
Air rights
Trump en zijn architect moesten gebruik maken van een aantal inventieve ingrepen om een dergelijk hoge toren te mogen bouwen op een kleine oppervlakte. Vooraleerst werden de rechten van de lucht boven de Tiffany winkel naast het gebouw opgekocht, de zogenaamde ‘air rights’ die toelaten een gebouw hoger te bouwen dan normaal toegestaan indien gebouwen in de buurt een beperkte hoogte behouden. Eigenaars van die lagere gebouwen kunnen dan de lucht erboven verkopen. Verder zorgde Trump voor een verbinding met de aanpalende IBM Tower, en maakte van het atrium in de Trump Tower een publieke ruimte waardoor de strenge regels die in New York gelden voor hoogbouw versoepeld werden. Tenslotte zorgde de aanwezigheid van winkels in het gebouw mee voor een versoepeling van de bouwverordening.
Het atrium
Atrium van de Trump Tower New York
Atrium
De Trump Tower is vooral bekend vanwege het overdadige zes verdiepingen hoge atrium. Het meest opvallend is de verlichte waterval, die zich recht tegenover de ingang bevindt. De muren van het atrium zijn bezet met roze marmer en het veelvuldige gebruik van koper en spiegels valt erg op wanneer men de lobby binnenwandelt.

Het atrium is opgebouwd als een soort vertikaal winkelcentrum waarin bezoekers via roltrappen en gangen geleid worden die uitkomen op balkons waaraan winkels met luxeproducten gelegen zijn.

Trump Tower is voor de rijken en beroemdheden. Trump zelf woont in het penthouse en vele rijke New Yorkers wonen in de andere appartementen. Het winkelgedeelte is echter toegankelijk voor het iedereen.
1333
newyork
trumptower