Times Square

Times Square, het drukste en tevens meest toeristische plein van New York, staat bekend om zijn vele Broadway theaters, bioscopen en gigantische reklameborden. Het is een van de plaatsen die van New York de stad maken die nooit slaapt.
Geschiedenis
Times Square, New York
Times Square
Times Square, New York
Reclamepanelen
De snelle expansie van New York bereikte aan het einde van de 19e eeuw 42nd Street en het gebied werd al snel het centrum van het sociale leven in de stad. In 1904 bouwde de New York Times de Times Tower aan 43th Street vlakbij Broadway ter vervanging van hun oude kantoren in het centrum. Het plein dat aan de Times Tower lag werd indertijd Longacre Square genoemd maar al snel kreeg het de naam Times Square. Tegenwoordig wordt de naam gebruikt voor een groot gebied tussen 40th en 53rd Street en 6th en 9th Avenue.
New York Times Hoofdkantoor
De inhuldiging van het hoofdkantoor van de New York Times ging gepaard met vuurwerk, wat de start betekende van het Oudejaarsfeest dat er nu nog steeds wordt gehouden. De bekende bol die naar beneden valt vanop het dak van de Times Square Tower werd voor het eerst gebruikt in 1907.
Theater District
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was Times Square het centrum geworden van het Theater District en trok het massa’s bezoekers aan. Dit maakte het plein aantrekkelijk voor het plaatsen van grote reclamepanelen. In 1717 werd het eerste grote elektrisch verlichtte reclamepaneel geplaatst. Elf jaar later werd het eerste bewegende elektrische paneel getoond met het bericht dat Herbert Hoover de presidentsverkiezingen had gewonnen. Intussen zijn de reclamepanelen zo’n toeristische attractie geworden dat gebouwen in de buurt nu zelfs verplicht zijn reclamepanelen te plaatsen!
Achteruitgang
Tijdens de jaren dertig leidde de Grote Depressie tot een sterke daling van het aantal theaterbezoekers. Vele theaters en winkels moesten de deuren sluiten en ze werden al snel vervangen door stripteases en peep shows. Het gebied bleef echter veel bezoekers aantrekken en na de Tweede Wereldoorlog begon het Theater District weer volledig op te bloeien. Aan het einde van de jaren zestig begon de wijk weer achteruit te gaan en tegen het midden van de jaren zeventig begonnen
Times Square 's nachts
Times Square 's nachts
Times Square
toeristen Times Square - dat intussen een verloederde wijk was geworden met een hoge criminaliteit - te vermijden.
Disneyfication
Tijdens de jaren tachtig werden er een aantal herwaarderingsprojecten voorgesteld waar echter niet veel van in huis kwam. Dat veranderde een decennium later, toen de Walt Disney Company een Disney winkel opende aan Times Square. Dit trok op zich meer familievriendelijke winkels en uitgaansgelegenheden aan wat leidde tot een zogenaamde ‘Disneyfication’.

Tegenwoordig is de wijk - net zoals heel New York - een stuk veiliger dan aan het begin van de jaren negentig en het is nu terug een populair uitgaanscentrum en een van de grootste toeristische trekpleisters van de New York.
462
newyork
timessquare