St. Patrick's Cathedral

De neo-gotische St Patrick’s Cathedral is de grootste katholieke kerk in de Verenigde Staten. Maar ondanks de meer dan 100 meter hoge torens lijkt de kathedraal niet eens zo groot door het woud van wolkenkrabbers dat het omringt.
Geschiedenis
St. Patrick's Cathedral, New York
St. Patrick's Cathedral
De huidige St. Patrick’s Cathedral, gelegen aan de sjieke Fifth Avenue vlakbij Rockefeller Center, is eigenlijk de ‘nieuwe’ St. Patrick’s Cathedral. De oorspronkelijke kerk opende in 1815 de deuren in Mulberry Street in Lower Manhattan. Tijdens de decennia die daarop volgden bleef het aantal katholieken in New York sterk groeien, en in 1853 besloot aartsbisschop John Hughes dat de gelovigen in de stad een nieuwe, grotere kerk nodig hadden.

De plannen van Hughes waren zo groots dat de meeste mensen het project Hughes’ Folly begonnen te noemen. James Renwick ontwierp de kathedraal en vijf jaar later werd de eerste steen gelegd. De kathedraal werd uiteindelijk voltooid in 1879, vijftien jaar na de dood van Hughes.
Bezienswaardigheden
De rijk versierde Lady Chapel, ter ere van de heilige maagd, werd gebouwd in 1900. De gebrandschilderde ramen werden in Engeland gemaakt en werden over een periode van 25 jaar geplaatst. Vlakbij staat een piëta gemaakt door de Amerikaanse beeldhouwer William O. Partridge in 1906. Het is drie keer zo groot als de Pietà van Michelangelo in de St. Pietersbasiliek in Rome. Verder is er ook een tombe voor de eerste heilig verklaarde Amerikaanse, St. Elisabeth Ann Seton.
Entrance to St. Patrick's Cathedral, New York
Hoofdportaal


Een negen ton zware bronzen deur is versierd met sculpturen die enkele belangrijke religieuze personen van New York uitbeelden. Ook opmerkelijk is het roosvenster, dat een diameter heeft van acht meter.
Uitbreidingen en renovaties
Ondanks dat er voor meer dan 4 miljoen dollar aan de bouw van de kerk werd uitgegeven was de kathedraal volledig vrij van schulden tegen 1911. De laatste decennia zijn er geregeld restauratieprojecten uitgevoerd, zowel aan de buitenkant als aan het interieur, waaronder een restauratie van het grote orgel. Recentelijk is er ook een kapel toegevoegd ter ere van een Poolse heilige.
461
newyork
stpatrickscathedral