South Street Seaport

South Street Seaport is een van de belangrijkste toeristische attracties in Lower Manhattan. Het is voor een deel een maritiem museum, historische wijk en shopping center, gelegen aan de kade in Lower Manhattan. Het is een van de overblijfselen van de rijke maritieme geschiedenis van New York.
Geschiedenis
Peking, South Street Seaport Museum
The 'Peking'
South Street Seaport is gelegen op de plaats waar zich ooit de drukste haven van de Verenigde Staten bevondt. Fulton Street, in het centrum van de wijk was vroeger een van de drukste straten van de stad, zeker nadat er in 1821 een vismarkt opende. Hier vertrok ook de veerdienst naar Brooklyn.

Na de aanleg van de Brooklyn Bridge daalde de handelsactiviteit hier echter snel en de wijk werd totaal verwaarloosd. In de jaren 60 begon Peter Stanford en een groep sympathisanten verenigd in de ‘Friends of South Street Seaport’ te ijveren om van het gebied een openluchtmuseum te maken. Uiteindelijk duurde het tot de jaren 80 vooraleer er effectief begonnen werd met de restauratie van de historische gebouwen. In 1983 werd South Street Seaport officieel geopend en twee jaar later werd ook een nieuw winkelcentrum geopend.

Hierdoor is de wijk er terug bovenop gekomen en heerst er een gezellige drukte waar bezoekers langskomen om een van de vele tijdelijke tentoonstellingen te bekijken, een hapje te eten en te drinken of om een een tochtje te maken met een historisch zeilschip.
Pier 17, South Street Seaport, New York
Pier 17
South Street Seaport Museum
Het hele gebied rond South Street maakt deel uit van het South Street Seaport Museum. Er zijn zowel maritiem gerelateerde tentoonstellingen in een aantal van de historische gebouwen evenals een 19e eeuwse drukkerij en een verzameling historische schepen.
De wijk tegenwoordig
De historische wijk omvat een zevental huizenblokken en wordt doormidden gesneden door een verhoogde autobaan, de F.D.R. Drive.

Langs de oostkant van deze weg liggen drie pieren, waarvan Pier 17 de bekendste is. Hierop staat een modern, drie verdiepingen tellend shopping center. Vanaf de bovenste verdieping heb je een
Fulton Street, South Street Seaport
Fulton Street
mooi zicht op de Brooklyn Bridge. Aan Pier 15 en 16 zijn een aantal historische schepen te zien. Vlak erbij staat het Pilot House, oorspronkelijk het stuurhuis van een stoomsleepboot. Hier kan je kaartjes kopen voor rondvaarten.

Aan de andere, westzijde van de F.D.R. Drive vind je een aantal autovrije wandelstraten en bakstenen gebouwen. Zo ligt er aan Fulton Street een rij met twaalf vroeg 19e eeuwse pakhuizen, gekend als de Schermerhorn Row. In deze buurt vind je enkele restaurants en winkels evenals een aantal galerijen. Helemaal aan de westkant van South Street Seaport, aan de kruising van Water en Fulton Street staat de Titanic Memorial, een kleine vuurtoren die hier in 1913 geplaatst werd als monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de ramp met de Titanic het jaar voordien.
459
newyork
southstreetseaport