Rockefeller Center

Het Rockefeller Center, vroeger ook gekend als Radio City, is een complex van gebouwen die in het midden van de Grote Depressie opgetrokken werden. Oorspronkelijk bestond Rockefeller Center uit 14 gebouwen waarvan het 70 verdiepingen tellende RCA Building het hoogste was.
Metropolitan Opera
Rockefeller Center gezien vanaf de Empire State Building
Rockefeller Center gezien
vanaf de Empire State Building
Het gebied waar het Rockefeller Center zich nu bevindt was oorspronkelijk bedoeld als de nieuwe locatie van de Metropolitan Opera. Het gebied, gelegen tussen 48th en 51st Streets en Fifth en Sixth Avenues, was in die tijd een rosse buurt die eigendom was van Columbia University. John D. Rockefeller Jr. huurde het terrein in opdracht van de Metropolitan Opera.

Het ontwerp van het complex voor de opera werd gemaakt door de Amerikaanse architect Benjamin Wistar Morris. Na de beurscrash van 1929 legde de Metropolitan Opera het project echter stil. Rockefeller lanceerde dan het idee om een kantorencomplex op te richten om de nieuwe radio en televisiebedrijven in te huisvesten. Dat luidde de geboorte in van Radio City.
Radio City
Een van de eerste gebouwen die voltooid werden was het RCA Building, een wolkenkrabber die dienst deed als het hoofdkantoor van de Radio Corporation of America. De toren met een gevel van kalksteen is met zijn 70 verdiepingen en 256 meter de hoogste van het complex. Het werd ontworpen door Raymond Hood - ook bekend van de American Radiator Building in New York, het vroegere McGraw-Hill gebouw in New York en de Tribune Tower in Chicago - en was de basis
GE Building, Rockefeller Center, New York
GE Building
voor de andere gebouwen die in die periode in Rockefeller Center werden opgericht.

In een poging om zoveel mogelijk huurders aan te trekken ondanks de Depressie werd al het mogelijke gedaan om het beschikbare kantooroppervlak zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dankzij de trapvormige bouw viel er in elk kantoor natuurlijk licht binnen. Andere kwaliteiten van het gebouw waren een reeks snelle liften, airconditioning en uitstekende ondergrondse verbindingen met het metronetwerk.

Tegenwoordig is het RCA Building bekend als 30 Rockefeller Plaza of GE Building.
Top Of The Rock
Top of the Rock
Top of the Rock
Rockefeller Center heeft een observatieplatform bovenop het GE Building met een panoramisch zicht op Central Park en de Empire State Building. Toen het voormalige RCA Building in 1933 de deuren opende had het een dakterras ontworpen in de vorm van een oceaanstomer. Ventilatieschachten kregen de vorm van schoorstenen van een schip en bezoekers konden ontspannen in ligstoelen. Het observatieplatform sloot de deuren in 1986 doordat het aantal bezoekers achteruit ging terwijl de kosten stegen. Terzelfdertijd zorgde de uitbreiding van het populaire Rainbow Room restaurant op de 65e verdieping ervoor dat de toegang tot de lift werd geblokkeerd, waarna het observatieplatform gesloten werd.

Zicht vanaf Rockefeller Center in de richting van Central Park
Zicht vanaf Top of the Rock
Gelukkig heropende het observatieplatform terug in november 2005, waardoor de niet zover afgelegen Empire State Building terug enige concurrentie kreeg. Na een renovatieproject dat zo’n 75 miljoen dollar kostte kan het dakterras in Art Deco stijl, dat nu gepromoot wordt als ‘Top of the Rock’, terug bezocht worden. Enkel de ligstoelen zijn niet meer aanwezig.

Een aparte ingang aan West 50th Street leidt naar de liften. In de lift worden belangrijke historische evenementen sinds 1933 op het plafond geprojecteerd. Er zijn in het totaal drie verschillende niveaus open voor het publiek, inclusief het dakterras. Het eerste niveau, gelegen op de 67e verdieping is volledig afgeschermd. Het observatieplatform op de 69e verdieping heeft glazen afrasteringen terwijl de 70e verdieping volledig open is
Prometheus Standbeeld, Rockefeller Center, New York
Prometheus Standbeeld
waardoor je lang alle kanten een fantastisch uitzicht hebt.
Radio City
Tegen 1940 bestond Radio City dat toen ook Rockefeller Center begon genoemd te worden, uit 14 verschillende gebouwen gelegen rond een centrale verzonken plaza, de Lower Plaza. Dit plein is het best gekend om zijn populaire schaatsbaan en is verbonden met Fifth Avenue door een autovrije straat die versierd is met standbeelden en bloemen. Deze straat staat gekend als de Channel Gardens. Van hieruit heb je het beste zicht op zowel het beroemde Prometheus standbeeld als op het GE Building. Langs de Channel Garden staan twee lagere gebouwen van zes verdiepingen met aangeplante dakterrassen, het British Empire Building en La Maison Française.

Een ander belangrijk gebouw in Rockefeller Center is de Radio City Music Hall. Toen het gebouwd werd was dit het grootste overdekte theater ter wereld met een capaciteit van zo’n 6.000 toeschouwers.
GE Building
GE Building
Een rondleiding met gids geeft je de kans om een glimp op te vangen van het spectaculaire Art Deco interieur.
Een Stad in de Stad
Rockefeller center staat ook bekend als een ‘stad in de stad’ en is een uitzonderlijk voorbeeld van urbanistische planning. Alle gebouwen hebben een eenzelfde bouwstijl - Art Deco - en zijn met elkaar verbonden via een ondergrondse ruimte gekend als de Catacombs.
Het complex is desalniettemin goed verbonden met de rest van de stad, vooral dan aan Fifth Avenue. In 1959 en tijdens de vroege jaren zeventig werd Rockefeller Center uitgebreid met nog 5 gebouwen langs Sixth Avenue. Deze gebouwen hebben echter een andere bouwstijl en zijn niet geïntegreerd met de rest van het complex.
456
newyork
rockefellercenter