The Plaza

Het elegante Plaza Hotel is een van de beroemdste hotels in New York. Toen het kasteelachtige hotel aan Fifth Avenue en 59th Street zijn deuren opende op 1 oktober 1907 riepen de lokale kranten het al onmiddellijk uit tot ‘beste hotel ter wereld’.
Plaza Hotel
The Plaza
Het hotel had 800 kamers, 500 badkamers, private suites met tot 17 kamers, 10 liften, luxueus tapijt, marmeren muren, trappen en open haarden. Het bevatte ook een twee verdiepingen hoge balzaal en een ruime tea-room met een plafond uit Tiffany glas.
Het eerste Plaza Hotel
Dit was echter niet het eerste Plaza hotel dat op deze prestigieuze plaats aan Central Park werd gebouwd. Reeds in 1881 werd er hier een apartement gepland. Het werd Plaza genoemd aangezien het aan de Fifth Avenue Plaza lag, een plein nu gekend als Grand Army Plaza.
Toen het rode bakstenen gebouw bijna voltooid was raakten de ontwikkelaars zonder geld en het gebouw werd door de New York Life Insurance Company in beslag genomen. Ze huurden het architectenbureau McKim, Mead en White in om het gebouw om te vormen tot een hotel. Dit eerste Plaza Hotel opende op 1 oktober 1890. Het acht verdiepingen tellende gebouw met renaissance gevel had 400 luxueuze kamers, sommige met een prachtig uitzicht over Central Park.
Het nieuwe Plaza Hotel

Plaza Hotel, New York
Het eerste Plaza Hotel hield het niet lang vol; het werd al in 1902 opgekocht door Realty Co., die architect Henry Janeway Hardenberg inhuurde. Hardenberg was vooral bekend vanwege zijn Dakota Apartments, een van de eerste luxeappartementen in Manhattan. Het Plaza Hotel werd door Hardaway heropgebouwd als een soort nieuwe versie van de Dakota, met het uitzicht van een bovenmaats Frans kasteel. Het 18 verdiepingen tellende gebouw bekleed met gele baksteen, heeft een basis bestaande uit twee verdiepingen met marmeren gevel en een groot schuin dak met een heel aantal dakkappelletjes.
Een hotel voor beroemdheden
Het nieuwe Plaza Hotel opende de deuren in Oktober 1917, exact 17 jaar na de opening van het eerste Plaza Hotel. Als een van New York’s meest prestigieuze hotels kon het talrijke beroemde gasten verwelkomen zoals de Beatles, Eleanor Roosevelt, Mark Twain, Groucho Marx en F. Scott Fitzgerald. Het Plaza Hotel werd zelf een icoon en kwam voor in talrijke films zoals ‘The Great Gatsby’, ‘Crocodile Dundee’, ‘Breakfast at Tiffany’s’, ‘Plaza Suite’ en ‘Home Alone’.
Een historisch monument
The plaza gezien vanaf Central Park
Zicht vanaf Central Park
In 1969 werd het Plaza Hotel het eerste hotel in New York dat erkend werd als een historisch monument. Enkel de buitenkant werd hierdoor beschermd; wanneer in 2005 plannen werden gemaakt om het hotel om te vormen tot appartementsgebouw kreeg een deel van het interieur ook een beschermde status. Acht van de meest bekende kamers van het Plaza zijn nu erkend zoals de Oak Room (een grote eetzaal), de Edwardian Room (met zicht op Central Park) en het beroemde Palm Court (oorspronkelijk gekend als de tea room).
Herontwikkeling
In 2004 werd het gebouw verkocht aan de Elad development group, die in April 2005 de renovatie aanvatte van het toen verlieslatende hotel. Hierbij werd het 805 kamers tellende hotel omgevormd tot een complex met winkels, 181 appartementen en 282 hotelkamers. Het hotel heropende op 1 Maart 2008.

De historische kamers in het hotel werden volledig gerenoveerd en zien er terug uit zoals in 1907. Zelfs het prachtige glazen plafond van de Palm Court, dat in de jaren 1940 verwijderd werd, is terug hersteld. De totale kost van de renovatie werd geschat op zo’n 400 miljoen dollar.
  • Volgend Artikel: MoMa
88
newyork
plaza