Park Slope Historic District

Park Slope is een historisch district in Brooklyn met prachtige huizen, zowel villa’s als herenhuizen. Het gebied begon zich rond de tweede helft van de 19e eeuw te ontwikkelen dankzij de verbeterde toegang tot het nabije Manhattan, vooral door de bouw van de Brooklyn bridge.
Ontwikkeling van Park Slope
Park Slope Historic District, Brooklyn, New York
De Park Slope wijk in Brooklyn begon zich te ontwikkelen dankzij de ferry service die de sinds 1814 Brooklyn verbond met het welvarende Manhattan. Tegen 1850 begon de wijk pas echt open te bloeien dankzij de vooruitziendheid van de lokale projectontwikkelaar en ondernemer Edwin Clarke Litchfield, die grote stukken grond opkocht en het aan residentiële vastgoedontwikkelaars verder verkocht. Weldra was de landbouwgrond in de buurt verdwenen en transformeerde de wijk zich tot een voorstad van Manhattan. De voltooiing van de Brooklyn Bridge in 1883, die Manhattan met Brooklyn verbond, versnelde de verstedelijking van het gebied.

Vele rijke inwoners van Manhattan besloten te verhuizen naar Brooklyn, weg van de drukke stad en vlakbij grote groene ruimtes zoals Prospect Park, dat in 1867 vlakbij was aangelegd door Frederick Law Olmsted. Ze bouwden grote villa’s met zicht op het park, vele hiervan zijn nog steeds te zien.
Park Slope Historic District, Brooklyn, New York City
Achteruitgang en heropleving
Park Slope bleef nog een aantal decennia welvarend maar begon in de jaren 1950 en 1960 achteruit te gaan toen de welvarende inwoners wegtrokken uit Brooklyn om naar de voorsteden te verhuizen. Park Slope was nu een arbeiderswijk geworden en vele van de prachtige panden kwamen leeg te staan en raakten al snel in verval.

Aan het eind van de jaren 80 en begin van de jaren 90 begon de wijk weer herop te leven dankzij de vele jonge families en professionals die hier kwamen wonen en de historische gebouwen renoveerden. Tegelijkertijd groeide ook het aantal restaurants en winkels in de buurt.
Bezienswaardigheden
Facade of Montauk Club, Park Slope Historic District, Brooklyn, New York
Montauk Club
De wijk staat vol met prachtige rijhuizen zoals in Carroll Street, waar een aantal huizen met romaanse bogen staan. Naast de vele rijhuizen staan er in Park Slope ook een hele reeks prachtige 19e eeuwse villa’s in allerlei stijlen, sommige met torentjes of uitbundige versieringen.

Een van de beste voorbeelden van deze soms extravagante woningen is de Montauk Club, gelegen aan 8th Avenue en Lincoln Place vlakbij Grand Army Plaza. Het gebouw, ontworpen door Francis H. Kimball is gebaseerd op de Ca’d’Oro, een palazzo in Venetïe. De gevel bestaat uit een combinatie van Venetiaanse balkons met reliëfs die Montauk indianen voorstellen.

Er staan in Park Slope ook enkele interessante religieuze gebouwen, zoals de drie 19e eeuws kerken aan St. John’s Place.
1450
newyork
parkslopedistrict