New York Public Library

Het is zeker passend dat een van ‘s werelds meest indrukwekkende steden ook een bibliotheek bezit die bij de meest indrukwekkende ter wereld gerekend wordt. De New York Public Library is sinds lang een bekend instituut in New York, een stad waar men het gewoon is om alles op grote schaal uit te voeren.
New York Public Library
New York Public Library
Leeuwenstandbeeld aan de NY Public Library
Leeuwen beelden
bewaken de toegang
De prachtige openbare bibliotheek is gelegen in het centrum van Manhattan, aan Fifth Avenue tussen 40th en 42nd Street. Miljoenen mensen passeren jaarlijks de deuren van de New York Public Library en een indrukwekkende 1.8 miljoen personen hebben een kaart bij deze bibliotheek.
Geschiedenis
Toen de stad New York besloot dat ze een bibliotheek nodig hadden werd er niet op een dollar meer of minder gekeken. De eerste directeur van de bibliotheek, Dr. John Shaw Billings had een groots gebouw voor ogen met een enorme leeszaal op de bovenste verdieping. De architecten Carrère en Hastings maakten een ontwerp dat bestond uit een rijkelijk versierd marmeren Beaux-Arts gebouw, in die tijd het grootste dat ooit in de Verenigde Staten gebouwd werd.

500 Werklui hadden 2 jaar nodig om het reservoir dat op de locatie stond waar de bibliotheek gebouwd zou worden, af te breken. De eerste steen werd in 1902 gelegd.

Astor Hall, New York Public Library
Astor Hall
Het duurde jaren vooraleer het indrukwekkende gebouw voltooid was en het opende uiteindelijk in 1911. Het hele project kostte 9 miljoen dollar, aan het begin van de 20ste eeuw was dit een fabuleus bedrag. De eerste dag dat de bibliotheek open ging passeerden maar liefst 50.000 mensen langs de marmeren leeuwen aan de ingang.
Het gebouw
Het prachtige gebouw wordt aanzien als een van de mooiste Beaux-Arts gebouwen in het land. Vooral de marmeren gewelfde Astor Hall en de grote leeszaal zijn indrukwekkend. De leeszaal, gekend als de ‘Main Reading Room’ heeft een prachtig gelambriseerd plafond versierd met enorme lusters.
De collectie
Reading Hall, New York Public Library
Leeszaal
De bibliotheek is ontstaan in 1895 en werd gevormd door de samenvoeging van de privéverzamelingen van John Jacob Astor en James Lenox. Tegenwoordig bezit de bibliotheek tientallen miljoenen boeken verspreid over zo’n 140 km aan boekenplanken; dankzij een elektronisch gestuurde lift kan elk boek binnen 10 minuten opgehaald worden. Naast boeken bezit de bibliotheek ook een verzameling van miljoenen tijdschriften, geluidsopnames, historische kaarten en foto’s.

Sommige stukken uit de collectie zijn zeer zeldzaam zoals de Gutenberg Bijbel en een door Thomas Jefferson handgeschreven exemplaar van de Onafhankelijkheidsverklaring.
453
newyork
nypubliclibrary