MoMa

Museum of Modern Art
Het Museum of Modern Art in New York, algemeen gekend als MoMa, wordt vaak aanzien als het belangrijkste museum in zijn genre. Het museum werd gesticht in 1929 door Abby Rockefeller en bezit een uitgebreide verzameling moderne kunst met werken van zowat alle bekende 20e eeuwse kunstenaars.
Ontstaan
Beeldentuin, MoMA, New York
Beeldentuin
Campbell's Soup, Museum of Modern Art, New York
Campbell's Soup, Andy Warhol
De beroemde New Yorkse Rockefeller familie was voor een groot deel verantwoordelijk voor het ontstaan van het museum van moderne kunsten. Het idee voor het museum werd gelanceerd door Abby Aldrich Rockefeller, vrouw van John D. Rockefeller Jr. Ze kreeg medewerking van twee van haar beste vriendinnen, Lillie Bliss en Mary Quinn Sullivan, en tesamen slaagden de dames erin het eerste museum voor moderne kunsten te openen, enkele dagen na de beurscrash van 1929.

Enkele maanden later begon het kleine museum dankzij de reputatie van Abby Rockefeller al enige bekendheid te krijgen en kon ze enkele erg belangrijke werken van uit die tijd lenen, waaronder werken van Gaugin, van Gogh, Cezanne en Seurat. Maar aangezien John D. Rockefeller een hekel had aan moderne kunst weigerde hij het museum van fondsen te voorzien. Hierdoor veranderde het museum de eerste tien jaar constant van locatie, afhankelijk van wie er op dat moment donaties gaf.

Uiteindelijk kwam John D. jr in 1939 toch aan boord en schonk hij een stuk grond voor het museum, nog steeds de locatie van het huidige museum, aan 53rd Street tussen Fifth en Sixth Avenues.

Het MoMa kreeg steeds meer internationale aandacht en hield opmerkelijke tentoonstellingen, onder andere aan het eind van de jaren 30 met tentoonstellingen over van Gogh en Picasso.
Collectie
Waterlelies, Monet
Waterlelies, Monet
Onder de leiding van de zonen van Abby, Nelson en David Rockefeller groeide de collectie tijdens de jaren 40 en 50 snel aan. Vandaag de dag bezit het zo’n 150,000 werken inclusief ontwerpen, tekeningen, schilderijen, beelden, foto’s, drukwerk, film en moderne media. De bibliotheek en archieven bevatten nog eens 300,000 werken.

Enkele van de bekendste kunstwerken in het museum zijn de Waterlelies van Monet, de Sterrennacht van van Gogh, de Hardnekkigheid van het Geheugen van Salvador Dali, Gouden Marilyn Monroe van Andy Warhol en De Wereld van Christina van Andrew Wyeth. Andere bekende kunstenaars waarvan het museum werken tentoon stelt zijn Rousseau, Matisse, Cezanne, Pollock, Kahlo, Mondriaan, Léger en Lichtenstein.
Het Gebouw
Interieur van het Museum voor Moderne Kunst in New York
Museum Interieur
Het museumgebouw opende in 1939 in de zogenaamde Internationale Stijl, een modernistische stijl die in die tijd erg populair was. De architecten die voor het project uitgekozen werden waren Philip Goodwin en Edward Durell Stone. Stone ontwierp eerder al Radio City Music Hall, het Kennedy Center in Washington DC, en een aantal andere opmerkelijke gebouwen.

In 2004 werd het museum uitgebreid waardoor de beschikbare oppervlakte verdubbelde. Het gerenoveerde glazen gebouw heeft nu zes verdiepingen met tentoonstellingsruimtes. Op het gelijkvloers is er een verbinding met de beeldentuin, een vredige tuin met moderne kunst, ingesloten door de torengebouwen van Midtown Manhattan.
885
newyork
moma