Metropolitan Museum of Art

Met meer dan twee miljoen kunstvoorwerpen die een tijdsperiode van tweeduizend jaar overspannen is het Metropolitan Museum of Arts een van de meest uitgebreide musea ter wereld en het is een must-see voor elke bezoeker van New York.
Metropolitan Museum of Art, New York
Metropolitan Museum of Art
Binnen in het Metropolitan Museum of Art
In het Museum
Ontstaan van het Museum
Het Metropolitan Museum of Art werd in 1870 gesticht door een groep New Yorkse burgers waaronder niet enkel rijke zakenlui maar ook kunstenaars en filantropen die hun liefde voor de kunst wilden delen met de massa. De verzameling van spoorwegtycoon John Taylor Johnston zorgde voor een snelle start van het museum, dat al snel te groot werd voor de oorspronkelijke behuizing op Fifth Avenue.

Amper een jaar na de opening van het museum zag het zich genoodzaakt naar een groter pand, de Douglas Mansion in 14th Street te verhuizen. Ook hier barstte het museum al snel uit zijn voegen zodat de verantwoordelijken voor het museum uiteindelijk een stuk grond kochten aan de oostkant van Central Park om een nieuw museumgebouw neer te zetten. Dit is de nog steeds de huidige locatie van het Metropolitan Museum.
Equestrian Court, Metropolitan Museum of Art, New York
Equestrian Court
Dansende Godin, Metropolitan Museum of Art (Met)
Dansende Godin
Het Gebouw
Het originele gebouw op de locatie in Central Park, dat nog steeds deel uitmaakt van het huidige complex, werd ontworpen door Calvert Vaux en Jacob Wrey Mould in de neogotische stijl. Vaux was samen met zijn partner Frederic Law Olmsted de ontwerper van Central Park. Door de jaren heen is er heel wat aan het museumgebouw veranderd. De belangrijkste wijziging was de bouw in 1926 van de prachtige Beaux-Arts gevel, ontworpen door Richard Morris Hunt. Hunt ontwierp ook de grote centrale zaal van het museum.

Vandaag de dag is het museum, dat bekend staat als ‘the Met’, zo’n 400 meter lang en bezet het een oppervlakte van zo’n 200.000 vierkante meter.
De Collectie
Op dit ogenblik heeft het Metropolitan Museum of Art zo’n 20.000 kunstwerken verdeeld over 22 afzonderlijk beheerde departementen verspreid over 250 zalen. Zo is er een afdeling Amerikaanse decoratieve kunst, Amerikaanse schilderijen en beelden, historische wapens en harnassen, kunst uit Afrika, Oceanië en Azië, kostuums, Griekse en Romeinse kunst, Egyptische kunst, Europese schilderijen en decoratieve kunst, middeleeuwse kunst, muziekinstrumenten en fotografie.

Er is ook een beeldentuin bovenop het dak van het museum evenals de Robert Lehman Verzameling, vaak omschreven als een van de meest uitgebreide en indrukwekkende privéverzamelingen ter wereld.
886
newyork
metropolitanmuseum