MetLife Tower

Metropolitan Life Insurance Company Building
Het Metropolitan Life Insurance Company Building was gedurende een periode van vier jaar, van 1909 tot 1913, het hoogste gebouw ter wereld. De prachtige wolkenkrabber geeft een idee van de rijkdom van New York aan het begin van de 20e eeuw.
Metlife Tower, New York
Metlife Tower
MetLife
Het originele hoofdkantoor van Metlife aan het sjieke Madison Avenue en 23rd Street was een eerder bescheiden gebouw uit 1893. Het bedrijf, dat een fortuin verdiende aan het verkopen van verzekeringen aan ge´mmigreerde loonwerkers-gezinnen die alles te verliezen hadden indien ze tijdens het werk gewond raakten of omkwamen, was aan het begin van de 20e eeuw het grootste en meest succesvolle verzekeringsbedrijf in de Verenigde Staten.

De voorzitter van het bedrijf, John Rogers Hegeman, wilde een nieuw hoofdkantoor laten bouwen dat de nieuwe status van het bedrijf zou weerspiegelen. Hij huurde in 1907 het architectenbureau Napoleon LeBrun and Sons in om een prachtig marmeren kantoorgebouw te ontwerpen dat de concurrentie aankon met de vele andere wolkenkrabbers die de laatste jaren in Manhattan uit de grond begonnen te rijzen. Hegeman wilde tevens dat het gebouw het hoogste ter wereld zou worden.

Metlife Tower Klok
Metlife Tower Klok
De MetLife Tower
De toren werd gebouwd bovenop het noordwestelijke deel van het reeds bestaande gebouw aan Madison Square. De 50 verdiepingen tellende toren, 213 meter hoog, kan omschreven worden als klassiek van opzet, met een standaard basis, schacht en kapiteel eindigend in een piramidevormige spits met een daarbovenop een copula.

Op vraag van Hegeman ontwierp LeBrun de toren naar het voorbeeld van de Campanile op het San Marco plein in VenetiŰ.

Bovenaan de torens zijn langs elke zijde vier verdiepingen hoge klokken in Italiaanse renaissancestijl aangebracht. De tijdsaanduidingen zijn versierd met afbeeldingen van bloemen en kransen.
Het Noordelijke gebouw
Noord gebouw, Met Life Tower
Noordelijk Gebouw
Het gebouw dat nu gekend staat als MetLifeĺs North Building werd oorspronkelijk ontworpen als een grootse wolkenkrabber. Het moest als een soort van berg tot in de hemel rijken.

Helaas zorgde de beurscrash van 1929 en de daaropvolgende Grote Depressie van de jaren 30 ervoor dat de plannen voor het 100 verdiepingen tellende gebouw werden opgeborgen en al wat overbleef was het 30 verdiepingen tellende voetstuk van de wolkenkrabber. Desondanks is dit Art Deco gebouw, dat afgewerkt werd in 1950, erg aantrekkelijk. Het is bekleed met kalksteen uit Alabama met marmeren afwerking. De inkomsthal, die met marmer bekleed is, is prachtig.
Metlife Tower Copula
De copula
Renovaties
In de jaren 1960 werd de marmeren bekleding van het Metlife Building vervangen door kalksteen, iets wat vele architectuur experts onaanvaardbaar vonden. Helaas werd hierbij ook veel van de originele renaissance versiering verwijderd.

In 1999 werd de toren weer gerenoveerd. De copula werd toen opnieuw verguld met 23,75 karaat Italiaans bladgoud en het overgebleven marmer werd verwijderd en gebroken tegels aan de klokken werden gerepareerd. Terzelfdertijd werd er een nieuw lichtsysteem ge´nstalleerd om het gebouw tijdens feestdagen te kunnen verlichten in de gepaste kleuren.
450
newyork
metlifetower