Madison Square Garden

Madison Square Garden, het legendarische stadion in New York wordt al sinds 1879 gebruikt voor optredens en sportevenementen. Het is de thuisbasis van onder andere de basketbalploeg New York Knicks en het ijshockeyteam New York Rangers. Bijna dagelijks heeft hier een - meestal uitverkocht - evenement plaats.
Madison Square Garden logo, New York
Het huidige Madison Square Garden - vaak gewoon ‘The Garden’ of ‘MSG’ genoemd - is reeds het vierde gebouw met die naam. De eerste twee waren gelegen aan Madison Square (aan Madison Avenue en 26th Street), vandaar de naam, maar de laatste twee werden op een andere locatie in Manhattan gebouwd.
De eerste Madison Square Gardens
Toen een spoorwegterminus in de buurt van Madison Square in 1871 verhuisde naar Grand Central Terminal, huurde P. T. Barnum het gebied van Cornelius Vanderbilt en bouwde de terminus om tot een soort circus arena, Barnum’s Hippodrome genoemd. In 1879, na het verstrijken van het huurcontract, veranderde Vanderbilt de naam in Madison Square Garden. Al snel werd het gebouw bekend vanwege de evenementen die hier gehouden werden.

Madison Square Garden, Manhattan, New York
Madison Square Garden
Het tweede MSG werd in 1890 op dezelfde locatie gebouwd. Het was een groot paleisachtig gebouw met een toren ontworpen naar het voorbeeld van de Giralda in Sevilla. Het gebouw, dat het werk was van de vermaarde architect Stanford White, was een van de grootste van de stad in de enorme centrale hal werden talloze high-society evenementen georganiseerd. Het gebouw werd in 1925 afgebroken en vervangen door het hoofdkantoor van de New York Life Insurance Company.

Het derde Madison Square Garden verhuisde noordelijker, naar 50th Street en 8th Avenue. Het was een karakterloos gebouw dat vooral gebruikt werd voor het houden van bokswedstrijden.
Madison Square Garden IV
Toegang tot Madison Square Garden, New York City
Toegang tot The Garden
Het huidige gebouw is gelegen bovenop Pennsylvania (Penn) Station aan 7th Avenue tussen 31st en 33rd Streets en opende in 1968. Het wordt aangeprezen als ‘De beroemdste arena in de wereld’.

Het werd gebouwd nadat de Pennsylvania Railroad Penn Station afgebroken had. Penn Station was een prachtig Beaux-Arts gebouw uit 1911 ontworpen door McKim, Mead en White. De afbraak van dit station in 1961 en de publieke verontwaardiging die er op volgde leidde tot de eerste wetgeving ter bescherming van monumenten. Dankzij deze wetten zijn historische gebouwen zoals het andere grootse station van New York - Grand Central Terminal - aan de vernieling ontsnapt.

Het historische Beaux-Arts gebouw werd vervangen door een complex met zowel een kleurloos treinstation en kantoorgebouwen als een nieuw stadion: het nieuwe Madison Square Garden. Het vierde MSG is een cilindervormig betonnen gebouw en werd als een mooi staaltje van techniek aanzien doordat het het eerste stadion was dat boven een actief treinstation werd gebouwd. Maar wat het uiterlijk betreft komt het gebouw niet in de buurt van de eerste prachtige versies van Madison Square Garden.
Het Stadion
Binnen in Madison Square Garden
In The Garden
Het gebrek aan esthetiek heeft echter geen domper gezet op de verkoop van tickets. In Madison Square Garden hebben jaarlijks zo’n 350 evenementen evenementen plaats, meestal uitverkocht, waardoor het een van de drukstbezochte stadions ter wereld is. Madison Square Garden is de thuisbasis van zowel de New York Rangers als de New York Knicks, maar wordt ook voor heel wat andere evenementen gebruikt zoals pop concerten, shows en circussen. Het is ook de thuisbasis van de WWE en er werden ook legendarische bokswedstrijden gehouden zoals het eerste gevecht tussen Ali en Frazier.

Naast de hoofdzaal waar zo’n 20.000 mensen kunnen plaatsnemen zijn er in het complex ook een theater (WaMu Theater) en het Expo Center, gewoonlijk gebruikt voor handelsbeurzen en grote recepties.
1449
newyork
madisonsquaregarden