Madison Square

Madison Square, gelegen in het Flatiron district, is een van de historisch meest belangrijke pleinen in New York. Het aantrekkelijke 19e eeuwse Madison Square Park wordt omringd door historische gebouwen uit de zogenaamde ‘Gilded Age’, een tijdperk van enorme groei en rijkdom.
Madison Square, New York
Madison Square
Het winkelparadijs van Manhattan
De eerste decennia nadat Madison Square officieel was ontworpen als een publiek park in 1847 was het een voornamelijk residentieel gebied. Vanaf 1859, toen het Fifth Avenue Hotel de deuren opende, begon de wijk het centrum te worden van het sociale leven in New York. Vele voorname hotels verhuisden naar het gebied rond Madison Square Park, gevolgd door handelaars en de amusementswereld.
Fifth Avenue Building Clock
Tegen het einde van de 19e eeuw was Madison Square Manhattan’s winkelparadijs geworden. De concentratie van winkels was er zo hoog dat het gedeelte van Broadway tussen Union Square en Madison Square bekend werd als de Ladies’ Mile. De meeste handelaars zijn intussen al lang naar meer noordelijk gelegen buurten getrokken, maar veel van de gebouwen uit die tijd staan er nog steeds.
Flatiron
Flatiron
Flatiron Building
Metlife tower
Metlife Tower
New York Life Insurance Tower
NY Life Insurance
One Madison Park
One Madison Park
Madison Square park
Madison Square Park
Tijdens de hoogdagen van Madison Square aan het begin van de 20e eeuw werd het een belangrijke locatie voor kantoorgebouwen. Het meest bekende van deze gebouwen is het Flatiron Building, dat in 1902 gebouwd werd door Daniel Burnham, een beroemde architect uit Chicago. Burnham ontwierp het gebouw in de indertijd erg populaire Beaux-Arts stijl. Oorspronkelijk werd het gebouw Fuller Building genoemd naar het bouwbedrijf dat hier zijn hoofdkantoor had. Het 21 verdiepingen tellende gebouw werd echter al snel Flatiron (strijkijzer) genoemd vanwege de driehoekige vorm van het gebouw dat lijkt op dat van een strijkijzer. Vanwege zijn lengte en vreemde vorm werd het Flatiron al snel een van de bekendste gebouwen van New York.
Metlife Tower
De Metlife Tower werd in 1909 gebouwd aan Madison Square Park als het nieuwe hoofdkantoor van de Metlife Life Insurance Company, een grote levensverzekeringsmaatschappij. Het werd toegevoegd aan het originele hoofdkantoor dat in 1893 werd gebouwd. Het 213 meter hoge en 51 verdiepingen tellende gebouw werd ontworpen naar het voorbeeld van de campanile van San Marco in Venetië. De Metlife Tower was indertijd het hoogste gebouw ter wereld. Het zou deze titel behouden tot de 1913, toen de Woolworth Building voltooid was.

Naast de Metlife Tower is er nog een Metropolitan Life Insurance gebouw, aan de andere kant van 24th Street, dat gekend is als het ‘north building’. Dit art deco gebouw was oorspronkelijk ontworpen als een enorm, 100 verdiepingen hoge wolkenkrabber. Het zou de titel van hoogste gebouw terug in handen van de Metropolitan Life Insurance Company gebracht hebben, maar de Grote Depressie maakte een abrupt einde aan deze plannen: enkel de eerste 29 verdiepingen werden afgewerkt vooraleer de bouw in 1932 werd stopgezet.
NY Life Insurance Company Building
Een ander indrukwekkend gebouw in de buurt van Madison Square is eveneens van een verzekeringsmaatschappij, dit maal de New York Life Insurance Company. Het werd opgetrokken in 1928 op de site van de oorspronkelijke Madison Square Garden. Het NY Life Insurance Company Building is vooral bekend vanwege de octagonale vergulde spits. Het ontwerp van Cass Gilbert (tevens architect van de Woolworth Building) werd geïnspireerd door de Salisbury Cathedral in Engeland.
One Madison Park
Een meer recent, maar daarom niet minder opvallend gebouw aan Madison Square is One Madison Park, ook wel gekend als The Saya. Het 51 verdiepingen tellende gebouw is 188 meter hoog en werd ontworpen door Cetra Ruddy Architects. De moderne glazen toren, voltooid in 2009, valt erg op door het contrast met de omliggende historische gebouwen. In tegenstelling tot de nabije wolkenkrabbers uit het begin van de 20e eeuw is dit een residentieel gebouw.
Madison Square Park
Madison Square Park is begrensd door Fifth en Madison Avenues en 23rd en 26th Streets. Sinds een heraanleg in 2001 is het park een van de meest aangename in New York. Van eender welke locatie in het park heb je een zicht op de prachtige architecturale omgeving.
Doorheen het park staan 19e eeuwse standbeelden. In de zuidoostelijke hoek van het park staat een standbeeld van Roscoe Conkling, die doodvroor tijdens de grote sneeuwstorm van 1888. En aan de noordzijde van Madison Square Park staat een standbeeld dat in 1880 door Augustus Saint-Gaudens werd gemaakt. Het toont David Farragut, een bekende admiraal uit de Amerikaanse Burgeroorlog.
Van 1876 tot 1882 werden de rechterarm en de toorts van het Vrijheidsbeeld in het park ten toon gesteld in een poging geld in te zamelen voor de bouw van de enorme sokkel van het beeld.
Madison Square Garden
Madison Square Garden, New York
Madison Square Garden IV
Madison Square was vroeger ook de locatie van het originele Madison Square Garden. Madison Square zou al snel geassocieerd worden met deze tempels van amusement en ontspanning.

Het eerste Madison Square Garden opende in 1879 in een voormalige hippodroom gelegen op de noordoostelijke hoek van Madison Avenue en 26th Street. Het tweede Madison Square Garden werd in 1889 gebouwd ter vervanging van de eerste en bevatte een concertzaal, een theater en een daktuin. Het gebouw had een prominente toren die ontworpen was naar het voorbeeld van de Giralda Toren in Sevilla. Bovenop de toren stond een naakt standbeeld van de godin Diana. In 1925 werd het gebouw afgebroken en Madison Square Garden verhuisde naar 8th Avenue aan 49th Street. Het huidige gebouw is gelegen aan Penn Station, tussen 31st en 33rd streets en 7th en 8th Avenues.
449
newyork
madisonsquare