Lincoln Center

Lincoln Center for The Performing Arts
Lincoln Center is een groot complex gewijd aan de wereld van de muziek, opera, theater en dans. Sinds de creatie van het complex in de jaren 1960 is Lincoln Center een van de symbolen die New York tot de de facto culturele hoofdstad van de Verenigde Staten maakt.
Metropolitan Opera, Lincoln Center, New York
Metropolitan Opera
Lincoln Center omvat 12 instituties verspreid over een oppervlakte van zo’n 6,6 hectare. De meest bekende zijn waarschijnlijk de Metropolitan Opera, het Lincoln Center Theater, de New York Philharmonic en het New York City Ballet. Zo’n 5 miljoen mensen bezoeken jaarlijks de duizenden concerten en optredens die hier plaatsvinden.
Ontstaan
In 1959 werd begonnen met de bouw van een grootschalig complex met als doel een aantal over de stad verspreide culturele centra samen te brengen op een locatie. Het initiatief tot het complex werd in 1950 genomen door de Metropolitan Opera en de New York Philharmonic die beiden een nieuw onderkomen zochten. Onder leiding van John D. Rockefeller III werd het Lincoln Center Corporation opgericht. Als locatie werd een verwaarloosde buurt ten westen van Central Park gekozen die de inspiratie was voor de beroemde musical ‘West Side Story’.

Het complex werd gebouwd in een periode waarin het stadsweefsel werd verwaarloosd. Het complex staat dan ook volledig los van de rest van de stad als een soort cultureel eiland. Inwoners van buiten de stad konden vanaf nu makkelijk met de auto naar een theater in New York zonder ooit een voet buiten het centrum te zetten, iets wat de stadsvlucht enkel bevorderde.
Vivian Beaumont Theater
Vivian Beaumont Theater
Ondanks dit intussen voorbijgestreefd concept kan het Lincoln Center toch als een succes aanzien worden, niet alleen dankzij de goede reputatie van de instellingen maar ook vanwege de mooi aangelegde openbare ruimtes met grote fonteinen en de nabijheid van openbaar vervoer.

Het eerste gebouw dat de deuren opende was de Philharmonic Hall (1962) - tegenwoordig bekend als Avery Fisher Hall. Het oorspronkelijke concept voor Lincoln Center was in 1976 afgewerkt met de opening van de Alice Tully Hall maar ook daarna werden er nog geregeld gebouwen aan het complex toegevoegd. In 2006 startte een ambitieus 1,2 miljard dollar kostend renovatieproject dat tegen 2011 afgewerkt zou moeten zijn.
Metropolitan Opera
Metropolitan Opera, New York
Metropolitan Opera
Dit grandioze gebouw werd ontworpen door de Amerikaanse architect Wallace K. Harrison en opende in 1966. Het gebouw is de thuisbasis van de New York City Metropolitan Opera en is het meest spectaculaire gebouw van het Lincoln Center. Vijf grote ramen kijken uit op de luxueuze foyer. In de zaal hangen enorme kroonluchters die vlak voor de voorstelling naar boven worden gehesen. De grootste sterren hebben hier opgetreden en elk seizoen worden wel enkele van de meest bekende opera’s hier opgevoerd.
Avery Fisher Hall
De New York Philharmonic is gehuisvest in de modern ogende Avery Fisher Hall, ontworpen door Max Abramovitz. Om een acoustisch probleem op te lossen werd het interieur in 1976 opnieuw ingericht naar een ontwerp van Philip Johnson. Oorspronkelijk was het gebouw gekend als Philharmonic Hall maar het werd in 1973 genoemd naar Avery Fisher, nadat deze een grote bedrag aan de Philharmonic had geschonken. De zaal biedt plaats aan meer dan 2.700 concertgangers.
New York State Theater
Juilliard School of Music, Lincoln Center
Juilliard School (rechts)
De New York State Theater is de thuisbasis van zowel het New York City Ballet en de New York City Opera (niet te verwarren met de Metropolitan Opera). Het gebouw, ontworpen door Philip Johnson, opende in 1964 en biedt plaats aan 2.755 personen.
Juillard School
De Juillard School of Music, een van de meest bekende muziekacademies ter wereld, is ook gelegen in het Lincoln Center Complex. Het werd gesticht in 1905 en verhuisde in 1968 naar Lincoln Center. De studenten komen niet enkel uit heel de Verenigde Staten maar ook vaak uit het buitenland.
Alice Tully Hall
Alice Tully Hall, Lincoln Center
Alice Tully Hall
De Chamber Music Society of Lincoln Center is gehuisvest in de Alice Tully Hall. De zaal is gelegen in hetzelfde gebouw als de Juillard School, oorspronkelijk ontworpen door Pietro Belluschi en Eduardo Catalano. Het was een voorbeeld van een slecht in de stad geïntegreerd gebouw dat zich afkeerde van het voetpad. Een spectaculaire renovatie van de Alice Tully Hall in 2009 door Diller Scofidio & Renfro heeft dit echter volledig doorbroken. Het gebouw lijkt nu doorkliefd te zijn door glas en heeft een heel open architectuur gekregen.
Andere instituten
Lincoln Center bevat verder ook de Film Society of Lincoln Center, de School of American Ballet en het Lincoln Center Theater, gehuisvest in een gebouw uit 1965 en ontworpen door Eero Saarinen. De New York Public Library for the Performing Arts - nu gekend als het Dorothy en Lewis B. Cullman Center - bevindt zich ook in het complex.
446
newyork
lincolncenter