Guggenheim Museum

Het Guggenheim Museum aan Fifth Avenue bezit een belangrijke verzameling moderne kunst. Als moderne kunst niet je ding is dan is er nog altijd het gebouw waarin het museum gevestigd is, het laatste project dat door de beroemde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright werd uitgevoerd.
Kunst en Architectuur
Guggenheim Museum, New York
Guggenheim Museum
Sommigen zien het museum als een van de mindere werken van Frank Lloyd Wright. De voornaamste kritiek was dat de vorm van het gebouw niet erg geschikt was voor het doel, het tonen van kunst. Door de organische vorm wandelen bezoekers aan het museum deels in een opwaartse spiraal, waardoor de kunst vanuit een hoek bekeken wordt. De muren zijn ook relatief laag voor een museum waardoor sommige kunstwerken niet getoond kunnen worden. Het antwoord hierop van Wright was dat de kunstwerken dan maar in twee moesten gesneden worden.

Desondanks in het Guggenheim museumgebouw erg interessant met een mooie balans tussen esthetiek en praktische behoeften. Als een soort van spiraalvormig gebouw in een zachte witte kleur trekt het zelfs in New York de aandacht van voorbijgangers. Reeds in 1943 gaf Solomon R. Guggenheim de opdracht het museum te bouwen, maar toen het opende op 21 oktober 1959 was Frank Lloyd Wright reeds overleden. In 1992 werd het museum gerenoveerd door Gwathmey Siegel & Associates architects. Het complex werd uitgebreid met een 10 verdiepingen tellende toren ontworpen volgens de oorspronkelijke aantekeningen van Frank Lloyd Wright.
De collectie
Guggenheim Museum Interieur, New York
Centrale Hal
Het Solomon R. Guggenheim Museum bezit enkele mooie verzamelingen met werken van beroemde schilders zoals Picasso, Chagall, Kandinsky en vele andere moderne kunstenaars. Het grootste deel van de collectie van het museum bestaat uit schilderijen maar er worden ook beelden en foto’s tentoongesteld.
De collectie werd in de jaren 1920 opgestart door Solomon R. Guggenheim. In 1937 stichtte hij het Museum van Niet-Objectieve Kunst, gelegen aan East 54th Street. Later verhuisde hij de verzameling naar de huidige locatie aan Central Park. De collectie van het museum werd geregeld uitgebreid. In 1976 werd een belangrijke verzameling schilderijen van Gauguin, Picasso, van Gogh en vele anderen geschonken door Justin K. Thannhauser. En in 1990 werden meer dan 200 werken minimalistische kunst aan de collectie toegevoegd.
442
newyork
guggenheim