Grant's Tomb

General Grant National Memorial
The General Grant National Memorial, beter gekend als Grantís Tomb, is gelegen in Riverside Park, in de Morningside Heights buurt aan de Hudson River. Voor liefhebbers van architectuur en de geschiedenis van de Amerikaanse Burgeroorlog is dit een aanrader.
Het Mausoleum
Grant's Tomb, New York
Grant's Tomb
Grantís Tomb is een groot mausoleum waarin Ulysses S. Grant en zijn vrouw zijn opgebaard. De sarcofagen bestaan uit rode porfier, hetzelfde materiaal als waarmee deze van Napoleon gemaakt is.

Het pantheon-achtige gebouw was vroeger een van de grootste toeristische attracties in New York. Ondanks het feit dat Grant wordt beschouwd als een oorlogsheld trekt het mausoleum tegenwoordig een stuk minder bezoekers aan.
Ulysses S. Grant
Overgave van General Lee, Grant's Tomb
General Lee geeft zich over
Grant was van 1869 tot 1877 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog opperbevelhebber van het noordelijke leger, gekend als de Union Army. Na een aanslepende oorlog wist hij in 1865 het zuidelijke leger - gekend als de Confederates - te overwinnen. Dankzij de populariteit verkregen door deze overwinning werd Ulysses S. Grant in 1868 tot President verkozen. Vier jaar later werd hij herverkozen. In 1884 overleed Grant aan keelkanker.
De bouw van het Mausoleum
Nog voor Grant stierf werden er reeds plannen gemaakt om een monument op te richten voor de voormalige generaal en president. Een geldinzameling resulteerde in het grootste bedrag dat ooit bij elkaar gebracht werd voor de bouw van een monument. Meer dan 900.000 mensen gaven zoín 600.000 dollar voor het project en de toenmalige goeverneur van New York, William Grace, zorgde voor een prominente locatie.

De architect John Duncan werd gekozen als architect voor het gebouw. Zijn oorspronkelijke plannen waren te grootschalig voor het beschikbare bedrag en werden wat teruggeschroefd. Uiteindelijk werd dan gestart met de bouw van het mausoleum.

Grant's Tomb
De tombes
Het gebouw opende in 1897 en is nog steeds de grootste tombe in de Verenigde Staten. Het bestaat uit 8.000 ton graniet, voor de vloeren werd marmer uit Massachusetts gebruikt en de afwerking en balustrades bestaan uit fijn Italiaans marmer. Een mozaÔek toont de overgave van Generaal Robert E. Lee, wat het einde betekende van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Architectuur critici beschrijven het gebouw als eclectisch met een stijl die verwijst naar het Pantheon in Rome.
Het Mausoleum bezoeken
De sarcofagen staan in de crypte van het mausoleum, en zijn zichtbaar vanaf een balustrade in de centrale overkoepelde hal. Je kan eventueel ook tot beneden in de crypte afdalen, waar een cirkelvormige zuilengang de sarcofagen omringt.

Op het gelijkvloers kan men in enkele kleine kamers meer informatie vinden over zowel het leven van Ulysses S. Grant, de burgeroorlog als het monument zelf.
441
newyork
grantstomb