Grand Army Plaza, Manhattan

Grand Army Plaza aan Central Park is een van twee pleinen met die naam in New York. Het andere, meer bekende maar minder toeristische, ligt aan Prospect Park in Brooklyn. Het plein in Manhatten heeft minder indrukwekkende monumenten, maar is door zijn ligging een stuk populairder.
Het Grand Army Plaza in Manhattan is gelegen aan Fifth Avenue en 59th Street en dateert uit 1916. Het Plaza heeft de naam ‘Grand’ (groots) niet gekregen door de omvang van het plein. De naam is afkomstig van de ‘Grand Army of the Potomac’, de naam die aan het leger van de noordelijken werd gegeven tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

General Sherman Standbeeld, Grand Army Plaza, New York
General Sherman Standbeeld
Het ovale plein wordt in het midden doorsneden door 59th Street. Het zuidelijke deel van het plein ligt tussen het Plaza Hotel en het General Motors Building. Het Noordelijke deel is eigenlijk een afgesneden stukje van Central Park.
Het Noordelijke Deel
In het noordelijke deel van het ovale plein staat een verguld bronzen standbeeld van de man aan wie de beëindiging van de burgeroorlog wordt toegeschreven: generaal William Tecumseh Sherman. Het beeld werd ontworpen door de Amerikaanse beeldhouwer Augustus Saint-Gaudens naar een afbeelding van de generaal. De generaal wordt voorafgegaan door een allegorische figuur die de vrede voorstelt. Saint-Gaudens werkte 11 jaar aan het standbeeld, dat in 1903 werd ingehuldigd. Het was zijn laatste groot werk.

Pulitzer Memorial Fountain, Grand Army Plaza, Manhattan, New York
Pulitzer Memorial
Fountain
Aan de rand van het noordelijke deel van het plein, grenzend aan Central Park, staat de Lombard Lamp. Deze lamp is gemaakt naar het voorbeeld van de lampen die de Lombard brug in Hamburg versieren en werd in 1979 door de stad Hamburg geschonken aan New York. De basis van de lamp is versierd met cherubijnen, guirlandes en andere details.
Het Zuidelijke Deel
In het zuidelijke deel van het Grand Army Plaza staat de Pulitzer Fountain, een gift van de familie Pulitzer. Op vraag van Joseph Pulitzer werd de fontein gemaakt naar het voorbeeld van de fonteinen op het Place de la Concorde in Parijs.

Op het hoogste punt van de fontein staat een standbeeld van de Romeinse godin van fruitbomen, tuinen en boomgaarden, Pomona. Ze verpersoonlijkt de overvloed, een verwijzing naar de enorme groei die New York in die tijd doormaakte. De fontein werd ontworpen door Karl Bitter en op het plein geïnstalleerd in 1916.
1431
newyork
grandarmyplazamanhattan