Grand Army Plaza, Brooklyn

Grand Army Plaza is een groot plein in het centrum van Brooklyn dat als een soort toegangspoort naar het nabije Prospect Park is aangelegd. Naast een fontein staat er ook een indrukwekkende triomfboog op het plein, gebouwd ter ere van de soldaten van de Union Army die dienst deden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.
Aanleg van het plein
Grand Army Plaza, Brooklyn, New York City
Grand Army Plaza
Het 4,5 hectare grote Grand Army Plaza werd in 1867 door Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux (beiden bekend vanwege hun Central Park) werd ontworpen als de belangrijkste toegangsweg naar Prospect Park. Het ovale plaza bestaat uit concentrische ringen waarop acht grote wegen uitkomen. De binnenring wordt gevormd door Flatbush Avenue.

De ontwerpers hoopten dat het plaza het park zou afschermen en het lawaai zou dempen zodat bezoekers aan het park in alle rust konden vertoeven. Het plan faalde echter in die zin dat het nooit het elegante plein werd dat de ontwerpers in gedachte hadden doordat het omringd wordt door zeer drukke wegen die het bereiken van het plein een hachelijke onderneming maken.
Soldiers’ and Sailors’ Monument
Het hoogtepunt van het plein vormt wat velen de Arc de Triomphe van Brooklyn noemen: het Soldiers’ and Sailors’ Monument. Dit monument, niet te verwarren met het monument met dezelfde naam in Riverside Park in Manhatten, werd ontworpen door John H. Duncan, wiens creatie gekozen werd uit 36 inzendingen. Duncan zou later ook Grant’s Tomb ontwerpen.

Relief on the Soldiers' and Sailors' Monument at the Grand Army Plaza in Brooklyn, New York
Spirit of the Navy
Het monument - een grote triomfboog - werd in 1892 na drie jaar constructie ingehuldigd. Het 27 meter hoge monument eert de soldaten van de Union Army die vochten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Aan de binnenkant van de boog zijn grote ruiterstandbeelden te zien van president Lincoln en generaal Grant, gebeeldhouwd door William Rudolf O’Donovan en Thomas Eakins; laatstgenoemde was verantwoordelijk voor de paarden. De standbeelden aan de gevels van de boog beelden ‘The Spirit of the Navy’ en ‘The Spirit of the Army’ uit. Deze reliëfsculpturen, een ontwerp van Frederick MacMonnies, werden rond het jaar 1900 toegevoegd. MacMonnies was ook verantwoordelijk voor de quadriga die bovenop de boog staat met Columbia, gebruikt als een allegorische representatie van de V.S. Ze voert een strijdwagen aan getrokken door twee paarden en wordt omringd door gevleugelde figuren die de overwinning symboliseren.
Bailey Fountain
Bailey Fountain, Grand Army Plaza, Brooklyn
Bailey Fountain
Ten noorden van het Soldiers’ and Sailors’ Monument staat de Bailey Fountain, hier geplaatst in 1932. De fontein werd ontworpen door architect Edgerton Swarthout en beeldhouwer Eugene Francis Savage. Het is genoemd naar de locale financier en filantroop Frank Bailey, die de fondsen voor de fontein ter beschikking stelde.

De fontein toont een man, vrouw (deze staan voor wijsheid en vruchtbaarheid) en een jongen die een hoorn des overvloeds vasthoudt. Ze staan bovenop de boeg van een schip omringd door Neptunus en een Triton. Deze locatie is een favoriete plek voor bruiloftsfoto’s, geregeld zie je hier koppels in bruiloftskledij poseren voor de fontein.
Brooklyn Public Library
Vlakbij, in de zuidoostelijke hoek van het plein ligt de centrale bibliotheek van Brooklyn, een imposant gebouw met een toegangspoort die versierd is met vergulde reliëfs die er uit zien als Egyptische hiërogliefen.
889
newyork
grandarmyplazabrooklyn