Flatiron Building

Het Flatiron Building werd gebouwd tussen 1901 en 1903 aan de kruising van Broadway met Fifth Avenue, indertijd een van de meest prominente locaties in New York, vlakbij Madison Square en aan het einde van de Ladies’ Mile, een van Manhattan’s meest belangrijke winkelstraten aan het begin van de 20e eeuw.
Flatiron Building
Niet het hoogste
Het Flatiron gebouw werd ontworpen door Daniel Burnham, een gerenommeerde architect uit Chicago. Het 21 verdiepingen tellende gebouw met metalen frame en witte kalkstenen gevel was bij de voltooiing met zijn 93 meter een van de hoogste gebouwen van de stad. Het was echter niet - zoals vaak verondersteld wordt - het hoogste gebouw ter wereld of zelfs maar van de stad, deze titel behoorde toen toe aan het Park Row Building, voltooid in 1899.
Desondanks werd het Flatiron al snel een van de meest bekende gebouwen van New York, vooral dankzij de opvallende locatie en de ongewone, driehoekige vorm. Het gebouw werd op meer postkaarten getoond dan eender welk ander gebouw uit die tijd. Zelfs de hele buurt, het Flatiron District, werd naar het gebouw genoemd.
Oorspronkelijk was er bovenop het Flatiron een publiek observatieplatform maar hogere gebouwen hebben deze taak overgenomen. Het is evenwel nog steeds een populaire toeristische attractie, en een van de meest gefotografeerde gebouwen in New York.
Een Strijkijzer
Het gebouw werd opgericht als hoofdkantoor van de Fuller Construction Company en het was dan ook de bedoeling dat het gebouw Fuller Building genoemd zou worden. Maar al snel werd er naar het gebouw verwezen als de ‘Flatiron’ (strijkijzer) vanwege de ongebruikelijke vorm, veroorzaakt door het driehoekige grondplan. En ook al is de vorm in feite een rechthoekige driehoek
Flatiron Building
(in tegenstelling tot de gelijkbenige driehoek bij een strijkijzer), toch sloeg de naam aan en het gebouw werd officieel Flatiron Building genoemd. Het bedrijf Fuller bouwde later, in 1929, een ander Fuller Building.
Burnham’s Folly
Het Flatiron gebouw had in het begin nog een andere bijnaam: “Burnham’s folly”. Veel mensen dachten indertijd dat het driehoekige ontwerp van Daniel Burnham gecombineerd met de grote hoogte niet zou kunnen weerstaan aan sterke windvlagen. Sommigen probeerden zelfs te schatten hoe ver de brokstukken van het gebouw zouden vallen moest het gebouw instorten. De laatste keer dat ik ging kijken stond het gebouw er echter nog steeds.
439
newyork
flatironbuilding