Fifth Avenue

Fifth Avenue in New York staat vooral bekend als een shopping district dat zijn gelijke niet kent. In deze straat heeft zowat elke keten met naam een prestigieuze winkel. Noordelijker wordt Fifth Avenue residentiëler en zijn vooral de vele musea interessant.
5 Av
Fifth Avenue begint net ten noorden van het Washington Square en loopt helemaal tot aan 143rd street in Harlem. Het is een van de duurste straten in de wereld, vooral dan tussen 49th en 59th streets waar zowat elke naam die iets betekent in de detailhandel een winkel heeft.
Winkelen tot je erbij neervalt
Fifth Avenue, New York
Fifth Avenue
Museum of New York City
Museum of
New York City
Guggenheim Museum St. Patrick's Cathedral, New York
Er zijn genoeg winkels op Fifth Avenue om zelfs de meest veeleisende shopper tevreden te stellen. Vrouwen vinden hun gading bij winkels zoals Bergdorf-Goodman, Louis Vuitton, Prada, Emanuel Ungaro, Gucci, Ferragamo en Versace. Mannen kunnen dan weer terecht bij winkels zoals Bergdorf Men, Brooks Brothers, de NBA Store en de beroemde 24-uur Apple Store.

Voor juwelen en prijzige accessoires kan men terecht bij grote namen zoals Harry Winston - juwelier van de grote sterren, Bulgari, Cartier, Tiffany and Company, Van Cleef and Arpels, en Fortunoff.
En kinderen zullen maar al te graag een tochtje maken langs FAO Schwartz, de grootste speelgoedwinkel ter wereld. Verder zijn er nog winkels zoals de beroemde Saks Fifth Avenue en speciale winkels zoals Takashimaya, een Japans warenhuis.
Museum Mile
Fifth Avenue is niet over zijn gehele lengte een winkelgebied. Langs Central Park, dat aan Fifth Avenue grenst, wordt de straat residentiëler en hier vind je paleisachtige gebouwen, kerken en andere historische gebouwen. Tenslotte liggen er in deze regio ook talrijke musea langs Fifth Avenue, zoveel zelfs dat het gebied tussen 82th Street en 104th Street de Museum Mile genoemd wordt.

In de 19e eeuw kwamen vele rijke industriëlen zich hier vestigen. Ze bouwden paleisachtige villa’s met uitzicht op Central Park. Vele van deze prachtige gebouwen doen nu dienst als museum.

Zo vind je hier onder andere het National Academy Museum in een huis dat toebehoorde aan de filantroop Archer Huntington. De Frick Collection is een museum dat gehuisvest is in de voormalige villa van de staalmagnaat Henry Clay Frick. Ook het Museum van de Stad New York is hier gevestigd in een prachtig pand uit 1932.
Er zijn hier voor de geïnteresseerden nog heel wat meer musea zoals het Jewish Museum en het Cooper-Hewitt Museum - gehuisvest in een villa die ooit toebehoorde aan de industrieel Andrew Carnagie, maar de bekendste van allen zijn het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim Museum. Het Metropolitan Museum, ook wel de ‘Met’ genoemd is een van de grootste musea ter wereld. En het Guggenheim Museum is al even beroemd vanwege het 20e eeuwse bouwwerk waarin het gehuisvest is als van de moderne kunst die binnen te bewonderen valt.
Andere Bezienswaardigheden
Langs Fifth Avenue vind je nog vele andere bezienswaardigheden, zoals de prachtige St. Patrick’s Cathedral, gelegen tussen 50th en 51st Streets. Het gotische gebouw is de zetel van de aartsbisschop van New York.
Aan Fifth Avenue ligt ook een van New York’s meest befaamde hotels, het Plaza Hotel, wereldberoemd als de plaats waar zowel de Beatles als vele Presidenten vertoefden.
Andere bezienswaardigheden die je langs Fifth Avenue vindt zijn onder andere het Rockefeller Center, het Empire State Building - lang het hoogste gebouw ter wereld, het Flatiron Building, de Trump Tower en de majestueuze New York Public Library.
438
newyork
fifthavenue