Federal Hall

Federal Hall is een klassiek neo-Grieks gebouw gelegen in Wall Street. Voor het uit de 19e eeuw daterende gebouw staat een standbeeld van George Washington - de eerste president van de Verenigde Staten - die op deze plaats de eed aflegde.
Federal Hall in de 18e eeuw
Federal Hall, New York City
Federal Hall
In 1700 werd hier, aan Wall Street nr 6, reeds een Federal Hall gebouwd dat eerst dienst deed als stadhuis van New York. Tijdens de turbulente jaren voor de Amerikaanse Revolutie was het gebouw de locatie van veel historische gebeurtenissen. Na de revolutie werd Federal Hall gebruikt door het Congress - de senaat en de kamer. Bovendien legde George Washington hier in 1789 de eed af als president.

Datzelfde jaar werd het gebouw vergroot volgens een plan van Charles Pierre L'Enfant, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de hele stad Washington DC. Zijn ontwerp was het eerste voorbeeld van de Federal Style, een stijl die terugviel op de klassieke architectuur en al snel de norm werd in de Verenigde Staten. Toen New York de eerste hoofdstad van de Verenigde Staten werd volgens de Constitutie van 1789 werd het gebouw Federal Hall genoemd.
Een nieuw gebouw
Standbeeld van George Washington voor Federal Hall in New York
George Washington
In 1790 werd beslist Philadelphia de hoofdstad van de Verenigde Staten te maken en Federal Hall werd gebruikt als kantoorgebouw van de stad New York. In 1812 besliste de stad om het gebouw af te breken en te vervangen door een nieuw bouwwerk. Dat nieuwe gebouw, hetgene nu nog steeds te zien is, werd in een klassieke stijl, de zogenaamde Greek Revival stijl gebouwd. Het wordt beschouwd als het beste voorbeeld van dit soort architectuur in New York. Het werd ontworpen door Ithiel Town en Alexander Jackson Davis en is een soort tempel met grote Dorische zuilen, een verwijzing naar het Parthenon en de democratische idealen van de Antieke Grieken. Het gewelfde plafond, ontworpen door John Frazee, is ook gebouwd naar het voorbeeld van het beroemde Griekse monument.

Op de trappen voor het gebouw staat een groot bronzen standbeeld van George Washington ter herinnering aan de plaats waar hij de eed aflegde. Het standbeeld werd in 1883 gemaakt door John Quincy Adams Ward en toont Washington die zijn hand van de bijbel opheft.

Het gebouw doet tegenwoordig dienst als museum over zowel de eedaflegging als de persvrijheid. Het museum is enkel open op weekdagen.
840
newyork
federalhall