Empire State Building

Meer dan eender welk ander gebouw in de wereld staat het Empire State Building symbool voor de ambities van de mens om torens te bouwen die tot de wolken reiken. Het gebouw is waarschijnlijk het bekendste van New York en staat prominent op vele postkaarten.
Empire State Building, Manhattan, New York
Empire State Building
Het Empire State Building komt in heel wat films voor, maar het werd vooral bekend door de rol die het gebouw speelde in de klassieker King Kong uit 1933. Zelfs vandaag, nu het gebouw al lang niet meer het hoogste ter wereld is staat de Empire State Building symbool voor de stad New York en ontvangt het meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar.
De naam van het gebouw is afgeleid van de staat New York, die als bijnaam de Empire State heeft.
Achtste Wereldwonder
Toen het gebouw begin de jaren dertig opgericht werd aan Fifth Avenue brak het alle records en werd het het achtste wereldwonder genoemd. Het gebouw had 64 liften (nu 73) en was opgericht in amper 1 jaar en 45 dagen. Met een hoogte van 381 meter torende de wolkenkrabber over alle gebouwen heen. Aangezien het een van de laatste wolkenkrabbers was die gebouwd werd voor de Grote Depressie van de jaren 30 behield het Empire State Building de titel van hoogste gebouw ter wereld tot 1972, toen het World Trade Center werd gebouwd.
De Bouw
Het Empire State Building beslaat een groot perceel dat voor het merendeel werd ingenomen door het Waldorf-Astoria Hotel dat in november 1897 opende als het grootste hotel van de stad met 1050 kamers. Het was een van de meest prestigieuze hotels in New York en trok een welstellend publiek aan. Tegen het einde van de jaren 20 was het grootse en protserige ontwerp van het hotel uit de mode geraakt en Waldorf-Astoria besloot een nog groter hotel te bouwen ten noorden van de toenmalige lokatie.

Spits van de Empire State Building in New York
Empire State Building, New York
Nadat het oude hotel was afgebroken startte de bouw van de Empire State Building op 17 maart 1930. Dankzij een efficiŽnt ontwerp en gestandaardiseerd werk - gelijkaardig aan bandwerk - rees het gebouw de hoogte in aan een tempo van zoín vier en een half verdiepingen per week, sneller dan eender welke wolkenkrabber uit die tijd. Het gebouw werd op 1 mei 1931 officieel ingehuldigd in het bijzijn van goeverneur Franklin D. Roosevelt, de latere president.
Ontwerp
Het Empire State Building werd ontworpen door William Frederick Lamb van het architectenbureau Shreve, Lamb and Harmon. Lamb, die zich liet beïnvloeden door het ontwerp van de Daily News Building van Raymond Hood, kwam met een eerder eenvoudig ontwerp voor de dag, bepaald door vereisten zoals het budget, tijdslimiet en de wet van 1916 op de ruimtelijke ordening. Het gebouw zou een klassieke compositie hebben met een basis van vijf verdiepingen, een hoge toren met terugspringende gevel (een gevolg van de richtlijnen mbt ruimtelijke ordening) en een monumentale spits. De kalkstenen gevel had vrijwel geen versiering. Wat het ontwerp zo bijzonder maakt is dat het voor al zijn eenvoud en enorme massa een perfecte compositie heeft waardoor het gebouw een zeker grandeur krijgt.
Spits
Bovenop het gebouw staat een enorme spits. Het was oorspronkelijk ontworpen als mast waaraan luchtschepen zoals de zeppelins konden aanmeren zodat passagiers bovenaan het gebouw konden inschepen of uitstappen. In de praktijk bleek dit echter niet werkbaar vanwege de instabiliteit van zeppelins en na de ramp met de Hindenburg in 1937 werd het idee definitief opgeborgen.
Grote Depressie
Het Empire State Building was een van de laatste wolkenkrabbers die in New York gebouwd werden voor de Grote Depressie toesloeg op de vastgoedmarkt. Amper enkele weken voor de beurscrash van 1929 begon men met het vrijmaken van het perceel. Na 1933 - met de bouw van het Rockefeller Center - zou er gedurende bijna twee decennia geen enkele wolkenkrabber meer gebouwd worden. Hierdoor behield het Empire State Building de titel van hoogste gebouw ter wereld gedurende meer dan 40 jaar. De Grote Depressie had echter ook een instorting van de vastgoedmarkt veroorzaakt waardoor de vraag naar kantoorruimte tot een dieptepunt was gezakt. De eigenaars hadden het zo moeilijk de kantoorruimte te verhuren dat het gebouw de ĎEmpty State Buildingí werd genoemd. Het zou tot het einde van de jaren 40 duren vooraleer de vastgoedmarkt terug gezond was. In de vroege jaren 50 was de
De spits van de Empire State Building 's nachts
De spits 's nachts
Empire State Building zelfs het meest winstgevende gebouw van New York.
Observatieplatform
Je kan het observatieplatform van de Empire State Building bezoeken, gelegen op de 86e verdieping. Van hieruit heb je een prachtig 360 graden zicht over heel New York.

De Empire State Building is gelegen net ten zuiden van Midtown, een stuk verwijderd van de grote groepen wolkenkrabbers in Midtown en het zuidelijker gelegen financiŽle District in Downtown zodat dit een van de weinige plaatsen in het centrum van Manhattan is waar je een open 360 graden zicht hebt. Voor het beste zicht op de Empire State Building zelf kan je best naar het observatieplatform van Rockefeller Center gaan.
437
newyork
empirestatebuilding