East Coast War Memorial

Er staan in de Verenigde Staten heel wat monumenten die gesneuvelde soldaten eren. Het East Coast War Memorial in het zuiden van Manhattan, New York eert diegenen die hun leven gaven in de strijd op de Atlantische oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.
East Coast War Memorial, New York
East Coast War Memorial
Het East Coast War Memorial werd gebouwd in opdracht van een klein onafhankelijk agentschap van de uitvoerende tak van de federale staat die bekend staat als ĎAmerican Battle Monuments Commissioní of ABMC. De commissie werd in 1923 opgericht, met als doel monumenten op te richten voor gesneuvelde soldaten. Het East Coast War Memorial werd opgericht in 1963 en ingehuldigd door de toenmalige president van de Verenigde Staten, John F. Kennedy.
Muur van het East Coast War Memorial
Detail van een muur
Arend, East Coast War Memorial, New York
Bronzen arend
Het monument
Het monument is gelegen in Battery Park in het zuiden van Manhattan, in de buurt van het historische Clinton Castle. Het werd ontworpen door het architectenbureau Gehron and Seltzer. De as van het monument is gericht naar het Vrijheidsbeeld. Vier grijze muren met een hoogte van bijna 6 meter staan aan elke kant van de as. Op de muren zijn de namen te zien van de meer dan 4.600 personen die hun leven lieten in de Atlantische Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met de naam staan op de muur ook de rang van de soldaat, de afdeling van het leger en de staat waarin ze woonden.
De arend
Het meest opvallende aan het monument is het grote bronzen beeld van een arend, gezeten op een groot granieten voetstuk. De arend, ontworpen door Albino Manca, zit op een oceaangolf en houdt een lauwerkrans vast in zijn bek. Dit beeldt het rouwen in de zee uit.
Renovatie
Het monument werd in 1997 gerestaureerd en opgeknapt. Verder werk aan Battery Park in 2001 leidde tot meer renovaties in het gebied waar het monument gelegen is waardoor het nu een aangename plek is om rond te wandelen.
435
newyork
eastcoastwarmemorial