The Dakota

Het Dakota gebouw aan Central Park in New York is een van de meest befaamde appartementsgebouwen in de stad. Het was een van de eerste luxueuze appartementen die in New York gebouwd werden. Heel wat bekende personen hebben hier gewoond.
Ook al is het een interessant gebouw vanuit architecturaal oogpunt, toch is de Dakota vooral bekend als de plaats de voormalige Beatle John Lennon vermoord werd. Fans van John Lennon bezoeken nog steeds het nabije monument dat ter ere van Lennon werd geïnstalleerd.
The Dakota, Manhattan, New York City
Dakota
Geschiedenis
Het Dakota werd gebouwd in de jaren 1880-1884. Het is gelegen aan 72nd street en Central Park. Het gebouw zou zijn naam gekregen hebben doordat het gebied waar het gelegen is - Upper West Side in Manhattan - indertijd zo ver van het centrum lag dat het leek alsof het in de verafgelegen staat Dakota lag.

Edward Clarke, ontwikkelaar van het Dakota was een van de eerste die een nieuw leefconcept voor de rijken introduceerde in New York: in plaats van in een huis met bedienden te leven konden de potentiŰle bewoners het gebouw delen en een appartement huren met alle diensten inbegrepen.

En alhoewel de high society in New York initieel sceptisch stond tegenover het concept en de locatie van het gebouw te afgelegen werd bevonden, begon de Dakota toch al snel huurders aan te trekken. Amper twintig jaar later was Upper West Side een van de meest stijlvolle buurten van de stad met de Dakota als een van de meest gegeerde locaties.
Het Gebouw
De architectuur kan omschreven worden als Noord-Duitse renaissance alhoewel het interieur duidelijk een Franse stijl heeft, typisch voor woningen die in die tijd gebouwd werden.

Imagine Moza´ek, Strawberry Fields
Imagine Moza´ek
nabij de Dakota
De buitenkant is prachtig met hoge puntgevels, mooie balustrades en terra-cotta boogvullingen en panelen. Het gebouw, dat goed onderhouden wordt, heeft nog niets van zijn oorspronkelijke glorie verloren.

Binnenin hebben de appartementen tussen de vier en 20 kamers. Geen enkele van de 65 residenties zijn hetzelfde, wel liggen de grootste slaapkamer en het salon steeds aan de voorkant terwijl de andere kamers uitkijken op het binnenplein van het gebouw. Sommige kamers zijn wel 15 meter lang, en sommige appartementen hebben een plafond dat meer dan 4 meter hoog is. Voor de vloeren werden dure houtsoorten gebruikt zoals eik, kers en mahonie.

Dakota, New York
In het begin was er in de Dakota ook een grote eetzaal, speelzaal en turnzaal op de tiende verdieping en er waren achter het gebouw ook tennis en croquet terreinen. Er was ook een aparte garage voor de koetsen en paarden van de huurders. En er is nog steeds een aparte ingang voor bedienden.
Beroemdheden en de Dakota
Sinds het in de late 19e eeuw opende heeft het Dakota altijd rijken en beroemdheden aangetrokken. Zo hebben hier onder andere Judy Garland, Leonard Bernstein, Lauren Bacall, Carson McCullers, Boris Karloff, Connie Chung en Paul Simon gewoond. De gevel van het gebouw is ook gebruikt in een aantal films en TV series.
434
newyork
dakota