Columbus Circle

Voor sommigen is dit enkel een druk rond kruispunt, maar aan Columbus Circle staan enkele interessante monumenten, zoals het monument van Christoffel Columbus en vooral het indrukwekkende Maine monument, dat aan de ingang van Central Park gelegen is.
Columbus Circle

Geschiedenis van het rond punt
Columbus Circle werd aangelegd in 1905 als kruispunt van Broadway, Central Park West, Central Park South (59th Street) en 8th Avenue. Het is gelegen aan de zuidwestelijke hoek van Central Park en de ontwerper van het park had de intentie van dit rond punt een grootse toegangspoort te maken naar New York’s bekendste park.
Christoffel Columbus Monument, Columbus Circle
Columbus Monument
Time Warner Center, Columbus Circle
Time Warner Center
Het rond punt zelf werd ontworpen door William Eno, die gespecialiseerd was in het aanleggen van veilige wegen in een tijd dat er nog relatief weinig auto’s in New York rondreden.
Christoffel Columbus Monument
Het monument van Christoffel Columbus staat in het centrum van het rond punt maar wordt door toeristen vaak niet eens opgemerkt. Het monument werd in 1892 opgericht tijdens de viering van de reis van Columbus naar Amerika 400 jaar eerder. Bovenop een 21 meter hoge granieten zuil staat een groot marmeren standbeeld van Columbus. De zuil is versierd met bronzen reliëfs die drie beroemde schepen van de ontdekkingsreiziger tonen: de Nina, de Pinta en de Santa Maria. Een beeld van een engel die een wereldbol vasthoudt symboliseert de verkenning van de wereld.
Time Warner Center
Columbus Circle wordt gedomineerd door de tweelingtorens van het Time Warner Center. De moderne glazen wolkenkrabber werd gebouwd tussen 2000 en 2004 op de locatie van het voormalige New York Coliseum, een groot congrescentrum. In het gebouw zijn zowel het hoofdkantoor van Time Warner als luxeappartementen, een hotel en een winkelcentrum gevestigd.
Maine Monument
Tegenover Time Warner, aan de Merchant Gate - een van hoofdingangen van Central Park - staat het indrukwekkende Maine Monument. Het werd gebouwd tussen 1901 en 1903 ter herdenking van de 250 zeelui die in 1898 omkwamen toen het oorlogsschip Maine in de haven van Havana, Cuba explodeerde. Mediamagnaat William Randolph Hearst voerde campagne voor een geldinzameling om een
Maine Monument, New York City
Maine Monument
monument voor de slachtoffers te kunnen oprichten.

In 1901 werd voor een ontwerp van beeldhouwer Atillio Piccirilli en architect Harold Van Buren Magonigle gekozen. Dit ontwerp bestond uit een groots monument met een kalkstenen basis in de vorm van de boeg van een schip met daarbovenop een hoge pyloon bekroond met een groot verguld standbeeld.

Aan de basis staan verscheidene standbeelden met allegorische figuren die Rechtvaardigheid, Vrede en Overwinning uitbeelden. Het vergulde standbeeld op de top van het monument beeldt de zegevierende Columbia (symbool voor de V.S.) uit in een strijdwagen in de vorm van een zeeschelp getrokken door drie zeepaarden.
Renovatie
Het rond punt zelf werd in 2005 gerenoveerd en vele voorzieningen werden toen toegevoegd zoals fonteinen, een groter grasveld, beplantingen en banken. Het ontwerp maakt het centrale plein niet enkel aantrekkelijker maar is nu ook vaak een rustpunt voor vermoeide toeristen.
431
newyork
columbuscircle