Columbia University

Columbia Universiteit
Columbia University is de oudste universiteit van New York en de vijfde oudste in de Verenigde Staten. Het werd in 1754 opgericht als een anglicaans instituut. Op de campus van Columbia University in Manhattan staan een aantal indrukwekkende historische gebouwen.
De universiteit werd door King George I opgericht en was eerst gekend als King’s College. Dertig jaar na de oprichting - na de Amerikaanse Revolutie - veranderde de naam in Columbia, symbool voor de Verenigde Staten.
De campus van Columbia University
Columbia University, New York
Columbia University
Sinds 1897 is de campus van de Colmbia University gelegen in het district Morningside Heights in Manhattan. De toenmalige president van de universiteit, Seth Low, hoopte dat een verhuis naar de noordelijker gelegen locatie het makkelijker zou maken om de campus uit te breiden.

Het beroemde architectenbureau van McKim, Mead en White werd gekozen als ontwerpers van de nieuwe campus. Charles McKim ontwierp het naar het voorbeeld van de Atheense agora. Columbia University bevat nu de grootste collectie van gebouwen van het vermaarde architectenbureau.
Low Memorial Library
Low Memorial Library, Columbia University
Low Library
De campus bevat heel wat architecturale meesterwerken, niet in het minst de Low Memorial Library, door de meesten beschouwd als het belangrijkste gebouw van de campus. Oorpronkelijk was het gebouwd als centrale bibliotheek, maar tegenwoordig zijn hier het bezoekers centrum en een aantal administratieve kantoren gelegen. Het bouwwerk in klassieke stijl is een populair verzamelpunt dat door sommigen omschreven wordt als een ‘stedelijk strand’ waar studenten een praatje slaan en op warme dagen van de zon genieten. De voormalige bibliotheek is een nationaal historisch monument evenals de nabijgelegen Pupin Hall, de locatie van baanbrekend atoomonderzoek.
St. Paul’s Chapel
De St. Paul’s Chapel, voltooid in 1904, was het eerste gebouw op de campus dat niet door McKim, Mead en White ontworpen werd. De kapel in Italiaanse neo-renaissance stijl heeft een gevel van baksteen en kalksteen met marmeren versieringen.
Butler Library, Columbia University
Butler Library
Bovenop het met dakpannen beklede dak staat een kleine copula. Binnenin staat een vredesaltaar ontworpen door George Nakashima.
Meer gebouwen.
Andere meer recente maar al even indrukwekkende gebouwen zijn het Sherman Fairchild Center for the Life Sciences en het Morris A. Schapiro Center for Engineering and Physical Science Research. In het eerstgenoemde, zeven verdiepingen tellende gebouw, is het departement van biologische wetenschap gehuisvest. Het Schapiro Center is gebouwd in een stijl die de historische gebouwen van de campus reflecteert maar bevat ook een aantal hedendaagse elementen zoals het veelvuldig gebruik van metaal.
Central Quadrangle, Columbia University
Central Quadrangle


De Jerome L. Green Hall, het hoofdgebouw van de afdeling rechten, is een van de meest opmerkelijke moderne gebouwen. Het werd ontworpen door Max Abramovitz, lid van de groep architecten die het hoofdkantoor van de Verenigde Naties ontwierpen. Andere interessante gebouwen op de campus van de Columbia University zijn de Butler Library, de Alfred Lerner Hall en de Earl Hall, een van de oudste gebouwen op de campus.
430
newyork
columbiauniversity