Chrysler Building

Aan het begin van de 20e eeuw startte de strijd om de bouw van de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Het Chrysler Building was het eerste gebouw dat het toenmalige hoogste bouwwerk ter wereld, de Eiffeltoren, wist te overtreffen.
New York zou het hoogste gebouw ter wereld blijven behouden tot in 1974, toen de Sears Tower in Chicago werd voltooid.
Chrysler Building
Chrysler Building
Een strijd om het hoogste gebouw
Voor Walter P. Chrysler, eigenaar van de gelijknamige autoconstructeur, was het bouwen van het hoogste gebouw een kwestie van prestige. Zijn Chrysler Building was in een strijd met de Bank of Manhattan (nu 40 Wall Street) om de titel van hoogste gebouw ter wereld te bemachtigen. Het zag er enige tijd naar uit dat de Bank of Manhattan de strijd zou winnen met een verwachte hoogte van 282 meter tegenover een verwachte hoogte van 230 meter voor het Chrysler Building. Maar ondertussen werd de spits van het Chrysler Building in het geheim binnenin de toren gebouwd.

Art Deco Ingang van de Chrysler Building in New York
Art Deco Ingang
Chrysler Building spits, Manhattan, New York
De Spits
Amper een week nadat de Bank of Manhattan zijn maximale hoogte bereikt had werd de spits van het Chrysler Building geïnstalleerd waardoor het gebouw 318 meter hoog werd en hiermee dus de Bank of Manhattan versloeg als ‘s werelds hoogste gebouw. Het zou deze titel echter niet lang behouden: amper een jaar later werd de Empire State Building opgericht.
Art Deco
Het Chrysler Building is een van de laatste skyscrapers die gebouwd werd in de indertijd erg populaire Art Deco stijl. De waterspuwers beelden versieringen van Chrysler auto’s uit en de spits stelt een grote radiator rooster voor. Ook het prachtige interieur is in Art Deco stijl ontworpen. De schitterende marmeren vloeren en de vele Art Deco versieringen zoals de prachtige liftdeuren maken van het Chrysler Building een van de mooiste kantoorgebouwen in New York.
Populariteit
Het ontwerp van het gebouw door architect William van Alen werd door de meeste architectuurcritici van die tijd verworpen als een extravagant gebouw met een kitscherige spits.

Maar de populariteit van het gebouw is sinds die tijd enkel blijven stijgen, zowel onder de inwoners van New York als onder architectuurcritici. Het Chrysler Building wordt nu aanzien als een van Amerika’s mooiste gebouwen, en de wolkenkrabber staat vaak op de covers van architectuurboeken en magazines.
427
newyork
chryslerbuilding