Carl Schurz Park

Carl Schurz Park is een van de mooiste parken in Manhattan. Het is genoemd naar een generaal uit de Burgeroorlog. In het park ligt Gracie Mansion, de officiŽle residentie van de burgemeester van New York. Carl Schurz Park is begrensd door een brede promenade, de Finley Walk.
Geschiedenis
Carl Schurz Park, Manhattan, New York
Carl Schurz Park
Het zes hectare grote Carl Schurz Park, gelegen aan de rand van de Duits-Amerikaanse wijk Yorkville, is een eerbetoon aan de Duitse Revolutionair Carl Schurz die een Amerikaans staatsman en hervormer werd en dienst deed als generaal van het Union Army tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Schurz en zijn zus waren ook cruciaal in het opzetten van het Ďkindergartení (kleutertuin) systeem in de V.S. Later werd Carl Schurz ook bekend als prominent journalist.

Het park was sinds 1876 gekend als East River park. Tegen het begin van de jaren 1900 werd het park naar Schurz genoemd. In 1935 werd het door Robert Moses heraangelegd. Het werd nog eens gewijzigd in 1939 toen de East River Drive underpass, een ondertunnelde autostrade, gebouwd werd aan het park.
Gracie Mansion
Gracie Mansion, Carl Schurz Park
Gracie Mansion
Het park kijkt uit over de East River op een punt dat gekend is als Hell Gate. Hier ligt ook Gracie Mansion, de officiŽle verblijfplaats van de burgemeester. De grote villa werd in 1799 in Federal Stijl gebouwd door de scheepsmagnaat Archibald Gracie. De stad New York kocht het terrein waarop de villa stond in 1896 aan en voegde het bij het bestaande park. Van 1924 tot 1932 werd het gebouw als museum van de stad New York gebruikt. In 1942 werd het de officiŽle residentie van de New Yorkse burgemeester, alhoewel de laatste burgemeesters er nooit effectief gewoond hebben.
Carl Schurz Park Association
Bloembed in het Carl Schurz Park in Manhattan, New York
Alhoewel het park tijdens het grootste deel van de 20e eeuw een favoriete plek was voor wandelaars en omwonende kinderen bevond het zich - zoals zoveel parken in New York - tegen de jaren 1970 in een erg bedenkelijke staat doordat er sterk bezuinigd werd op het onderhoud.

Een groep omwonenden greep echter in om het park te redden en is tot op vandaag betrokken in het beheer van het park. De Carl Schurz Park Association heeft nu 1.200 vrijwilligers die het jaar door de bloembedden, de speeltuin, de twee terreinen voor honden en andere faciliteiten in het park onderhouden.
Finley Walk
John Finley Walk, Manhattan, New York
Finley Walk
John Finley Walk is de naam die gegeven wordt aan de overkapping van de Franklin D. Roosevelt Drive, een snelweg die langs de East River in de richting van Harlem loopt. De overkapping is een soort van promenade, gelijkaardig aan deze in Brooklyn Heights met prachtige zichten over de East River. De promenade is genoemd naar John Finley, ooit een journalist die iedere dag een lange weg te voet aflegde op weg naar zijn werk.
817
newyork
carlschurzpark