Bryant Park

Bryant Park, een groene oasis gelegen aan Sixth Avenue en 42nd Street, is een van de meest aangename parken in Manhattan. Ondanks het feit dat het 3 hectare grote park grenst aan drukke straten is het er toch erg rustig. Het heeft een eenvoudig maar effectief ontwerp met een groot centraal grasveld omringd door bomen en struiken.
Bryant Park, New York
Bryant Park
Vanuit het park heb je een mooi zicht op een aantal indrukwekkende gebouwen zoals het vroegere American Radiator Building. Net zoals in sommige Parijse parken kan je hier een van de 2000 beschikbare stoelen nemen en plaats nemen waar je zelf wil.
Reservoir Square
De geschiedenis van Bryant Park begint in de 19e eeuw toen het bekend stond als Reservoir Square. Het was genoemd naar het Croton Reservoir dat in 1842 naast het plein werd aangelegd. In 1853 werd hier de eerste Amerkaanse Wereldtentoonstelling gehouden in het Crystal Palace, een prachtige glazen constructie. Vijf jaar na de tentoonstelling werd het gebouw vernield door een brand.

In 1884 werd het plein Bryant Park genoemd naar William Cullen Bryant, een poëet en advocaat. Hij was een van de meest invloedrijke voorstanders van de afschaffing van de slavernij in de
Bryant Park
Verenigde Staten en een van de drijvende krachten achter de aanleg van Central Park. In 1899 werd het waterreservoir naast Bryant Park afgebroken en vervangen door de indrukwekkende New York Public Library. Tijdens de werken, die tot 1911 zouden duren, werden in het park terrassen en kiosks gebouwd.
Heraanleg in de jaren 1930
Na enkele decennia van verwaarlozing werd het park tussen 1933 en 1934 heraangelegd als onderdeel van de grote openbare werken die ten tijde van de Grote Depressie over heel de Verenigde Staten werden uitgevoerd. Het ontwerp bestond uit een groot grasveld omheind door heggen die het zicht vanuit de omringende straten op het park ontnamen. Twee jaar later werd er een ijzeren hek rond het park gebouwd waardoor de publieke ruimte vrijwel van de stad werd afgesloten, je kon langs het park wandelen zonder een idee te hebben van wat er zich afspeelde. Dit maakte het een aantrekkelijke plaats voor drugsverslaafden en in de jaren 1970 en 1980 werd het dan ook vermeden door de meeste inwoners en toeristen.
Zicht vanaf Bryant Park
Zicht vanaf het park op 42nd Street
De jaren 1970 tot vandaag
In de jaren 1970 werd het Bryant Park Restoration Corporation opgericht door de Rockefeller broers. Dit leidde tot een privaat gesponsorde heraanleg en restauratie van het park in 1988. Het nieuwe ontwerp van landschapsarchitect Hanna/Olin en tuinontwerper Lynden B. Miller richtte zich op het terug levendig maken van het park. De hoge heggen werden vervangen door lage struiken waardoor het park weer zichtbaar werd vanaf de straat.

In 1992 werd het nieuwe Bryant Park geopend en het werd onmiddellijk een succes. Het is nu een van de populairste parken in Manhattan. In 2002 werd Bryant Park het eerste ‘draadloze park’ waardoor iedere bezoeker er een internet verbinding kon gebruiken.
Bryant Park Hotel, New York
Bryant Park Hotel
W.R. Grace Building
W.R. Grace Building
Het park bevat bovenop vijf standbeelden ook een fontein, de Josephine Shaw Lowell Fountain. De fontein, ontworpen door Charles Adams Platt, was bij de voltooiing in 1912 het eerste monument dat ter ere van een vrouw werd opgericht.
Omliggende Gebouwen
Bryant Park is omringd door prachtige gebouwen. Aan de oostzijde van het park ligt de New York Public Library, gebouwd in 1911. Het prachtige Beaux-Arts gebouw werd ontworpen door Carrere & Hastings. De ingang van de bibliotheek ligt aan Fifth Avenue, vanuit het park heb je zicht op de achterzijde.

Een ander interessant gebouw is het Bryant Park Hotel, voorheen gekend als American Radiator Building. Het van 1924 daterende gebouw is een neo-gotische wolkenkrabber met Art Deco elementen. De 22 verdiepingen tellende toren werd ontworpen door André Fouilhoux en Raymond Hood. De laatste is ook gekend vanwege zijn ontwerp van de gotische Tribune Tower in Chicago.

Nog een historisch gebouw is de 1901 Bryant Park Studios, een gebouw ontworpen in de Beaux Arts stijl. Aan de andere kant van het park is het modernere en ook veel grotere W.R. Grace Building, een 50 verdiepingen tellend gestroomlijnd gebouw dat ontworpen werd door Gordon Brunshaft van SOM. Het werd in 1974 gebouwd voor de W.R. Grace Chemical Company. Vlakbij de W.R. Grace building staat een nog grotere skyscraper, de 288 meter hoge Bank of America Tower die in 2009 voltooid werd.
423
newyork
bryantpark