Brooklyn Museum

Het Brooklyn Museum is een van de beste musea in de Verenigde Staten. Het werd gebouwd toen Brooklyn nog niet bij New York hoorde en een van de grootste steden van het land was. Het museum heeft een uitgebreide collectie kunst uit zowat alle regio’s van de wereld.
Brooklyn Museum, New York
Brooklyn Museum
Het Brooklyn Museum werd oorspronkelijk opgericht als het Brooklyn Institute for Arts and Sciences, het speerpunt van een educatief complex dat in de 19e eeuw werd gepland voor de snel groeiende stad Brooklyn. Het complex zou uiteindelijk ook de Brooklyn Botanic Garden, de Prospect Park Zoo en de centrale bibliotheek omvatten. Er waren zelfs plannen om het museum zes keer zo groot te maken maar deze ambitieuze plannen werden in de koelkast gezet toen Brooklyn in 1898 een borough (district) werd van New York.
Het Gebouw
Hall of the Americas, Brooklyn Museum, New York
Hall of the Americas
Egyptische Galerij, Museum of Art in Brooklyn, New York
Egyptische Galerij
Shooting for the Beef by George Caleb Bingham at the Brooklyn Museum of Art in Brooklyn, New York
Shooting for the Beef,
George Caleb Bingham
Het Beaux-Arts gebouw waarin het Brooklyn Museum is gevestigd werd gebouwd naar een ontwerp van het gerenommeerde New Yorkse architectenbureau McKim, Mead en White. Het 52.000 vierkante meter grote gebouw werd in de loop der jaren grondig aangepast, waarbij de grote trap aan de ingang werd vervangen en het originele auditorium werd afgebroken. In de jaren 1950 werden zelfs heel wat Beaux-Arts versieringen verwijderd, tot ontsteltenis van de vele liefhebbers van het prachtige gebouw.

In 1977 werd begonnen met de bouw van een moderne uitbreiding dat drie jaar later de deuren opende.
In het Museum
Het Brooklyn Museum bezit een van de grootste en meest diverse verzamelingen kunst in heel de Verenigde Staten, zo’n 1,5 miljoen kunstwerken in totaal. Het omvat een tijdsperiode van het oude Egypte tot aan de moderne kunst van vandaag.

Het museum had reeds in 1923 een tentoonstellingsruimte Afrikaanse kunst, lang voor de meeste musea Afrikaanse kunst begonnen te verzamelen. Het museum is nu vooral bekend om zijn uitgebreide verzameling 17e tot 19e eeuwse schilderijen.

De tentoonstellingsruimtes zijn heel divers, zo zijn er zalen met kunst uit Afrika en de Eilanden in de Stille Oceaan, Zuid en Noord-Amerikaanse kunst, Hedendaagse kunst, Decoratieve kunst, Egyptische kunst, Klassieke kunst en uiteraard ook Europese kunst. Verder heeft het museum ook steeds tijdelijke exposities.
1429
newyork
brooklynmuseum