Brooklyn Heights

De New Yorkse wijk Brooklyn heights wordt aanzien als de eerste voorstad. Hier vind je prachtige rijhuizen in rustige straten. Wat deze wijk zo aantrekkelijk (en duur) maakt is de nabijheid van het financiële centrum en het prachtige uitzicht op de skyline van Manhattan.
Brooklyn Heights, New York City
Geschiedenis
Brooklyn Heights was een van de eerste gebieden buiten Manhattan waar de kolonisten zich begonnen te vestigen. Rijke investeerders kozen deze wijk langs de East River uit zodat ze de nieuwe skyscrapers in Manhattan uit de grond konden zien rijzen.

Nederlandse kolonisten vestigden zich reeds in 1645 in wat toen bekend stond als ‘The Heights’. Tijdens de revolutie tegen de Britten gebruikte George Washington Cornell Mansion in Brooklyn Height als zijn hoofdkwartier. Later, in de vroege jaren 1800 gebruikte de uitvinder Robert Fulton zijn stoomboot om passagiers te vervoeren tussen Manhattan en Brooklyn Heights. Tegenwoordig geraken inwoners van Brooklyn Heights in slechts 5 minuten in Wall Street dankzij het uitgebreide ondergrondse metronetwerk van New York.
Brooklyn Heights, New York
En nog aangenamer is een wandeling naar Manhattan over de Brooklyn Bridge waarbij men van spectaculaire panoramas kan genieten.
Bezienswaardigheden
Veel bezoekers aan Brooklyn Heights komen de elegante rijhuizen bezichtigen. Een andere bezienswaardigheid is de Plymouth Church of the Pilgrims, waar Henry Ward Bleecher - een beroemd tegenstander van de slavernij - predikte. De kerk vormde een belangrijk onderdeel van de Underground Railroad, die slaven uit het zuiden naar de vrijheid hielp.

Een andere interessante kerk is de St. Ann and the Holy Trinity, met zijn 650 vierkante meter gebrandschilderde ramen, gemaakt door William en John Bolton in de jaren 1840. Deze ramen zijn naar verluidt de allereerste gebrandschilderde ramen van Amerikaanse makelij.
Brooklyn Heights Promenade, New York City
Brooklyn Heights Promenade


Het hoofdkwartier van de Brooklyn Historical Society, dat gelegen is in een prachtig Queen Anne stijl gebouw, is ook de moeite van het bezichtigen waard.
De Promenade
De Brooklyn Heights Promenade is het resultaat van protesten tegen de bouw van de Brooklyn-Queens Expressway. Een vereniging van buurtbewoners was gekant tegen de plannen voor de expressway en won de zaak. Hierdoor werden de plannen aangepast waarbij een 500 meter lange promenade bovenop de twee verdiepingen hoge autostrade werd aangelegd.

Zicht op Lower Manhattan vanaf de Brooklyn Heights Promenade
Zicht op Lower Manhattan vanaf de Brooklyn Heights Promenade

De promenade is een favoriete plaats om te kuieren voor zowel de buurtbewoners als toeristen. Velen stoppen hier om foto’s te kunnen nemen van de skyline van lower Manhattan terwijl anderen de promenade gebruiken om wat te rusten, joggen of rollerbladen.
818
newyork
brooklynheights