Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge werd gebouwd tussen 1869 en 1883 en verbindt Manhattan met de New Yorkse Borough (wijk) Brooklyn, indertijd zelf een van de grootste steden van de Verenigde Staten. De brug is een van de mooiste monumenten van New York.
Brooklyn Bridge, New York
Bouw
Brooklyn Bridge, New York
Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge Pijler, New York City
Brooklyn Bridge Pijler
Brooklyn Bridge Toren
Brooklyn Bridge Toren
De bouw van de Brooklyn Bridge werd aangevat in 1869 en werd 14 jaar later voltooid. Indertijd werd het bouwwerk door velen aanzien als een waanzinnige onderneming. De drijvende kracht achter dit project was de ingenieur John Roebling, een Duitse immigrant die voor zijn emigratie bruggen en wegen bouwde voor de Pruisische overheid. Hij kwam op het idee de brug te bouwen nadat hij tijdens de oversteek op een veerboot kwam vast te zitten in het ijs van de East River.
John Roebling overleefde de bouw echter niet, een werkongeval kostte hem het leven. Hij was niet de enige die zijn leven liet tijdens de bouw: 20 van de in totaal 600 werknemers lieten het leven door arbeidsongevallen. De zoon van John Roebling, Washington Roebling, nam de leiding van het project over maar hij werd geveld door de duikersziekte tijdens werken aan de torens van de brug en lag op zijn sterfbed tijdens de inhuldiging van de brug. Die dag, 24 mei 1883, staken 150.000 mensen de brug over.
Roebling had niet enkel een brug gemaakt die er ontzettend stevig uitziet, in de praktijk bleek dit ook zo te zijn. Een net van kabels waarvan de vier stevigste een dikte hebben van 28 centimeter zijn stevig verankerd in de grond en houden de brug recht. Maar zelfs indien die vier kabels moesten breken zouden de andere kabels de brug nog recht houden. Roebling beweerde zelfs dat de brug ook zonder kabels niet zou instorten, het zou enkel wat doorzakken. Vele New Yorkers waren echter zelfs na de inhuldiging nog niet overtuigd van de veiligheid van de brug. Om te bewijzen dat de brug stevig genoeg was leidde P.T. Barnum in 1884 een karavaan circusdieren over de brug, inclusief een groep van 21 olifanten.
De Brug
De Brooklyn Bridge wordt aanzien als een van de grootste technische verwezenlijkingen van de 19e eeuw en is nog steeds een van de populairste en meest bekende monumenten van New York. De indrukwekkende brug overspant de East River tussen Brooklyn en Lower Manhattan en heeft een lengte van ongeveer 1.8 kilometer. De afstand tussen de twee grote torens bedraagt 486 meter. Hiermee was de brug lange tijd de grootste hangbrug ter wereld.
Het meest opvallend aan de Brooklyn Bridge zijn de twee stenen torens waaraan de kabels opgehangen werden. De torens met grote gotische bogen zijn 84 meter hoog, wat ze in die tijd tot een van de hoogste bouwwerken van New York maakten. Roebling beweerde indertijd dat de brug dankzij de monumentale torens een historisch monument zou worden. Hij kreeg hierin gelijk toen de brug in 1964 een officieel nationaal monument werd.
Voetpad van de Brooklyn Bridge in New York
Het Voetpad
Voetpad
Dankzij een verhoogd voetpad op de brug heb je niet alleen geen enkele last van het autoverkeer dat een verdieping lager langsraast maar heb je bovendien een prachtig zicht op zowel de torens van de Brooklyn Bridge als de skyline van Lower Manhattan.
Brooklyn
Brooklyn werd in de 17e eeuw gesticht door Nederlandse kolonisten en werd in 1898 - 15 jaar na de bouw van de brug - bij New York gevoegd toen de inwoners van Brooklyn met een nipte meerderheid voor de annexatie met New York stemden. Hierdoor is Brooklyn nu een van de vijf Boroughs van New York. De andere zijn Manhattan, Queens, de Bronx en Staten Island.
422
newyork
brooklynbridge