Viktualienmarkt

Viktualienmarkt, de bekendste markt van München werd in 1807 bij decreet opgericht door Maximiliaan I. Het verving een bestaande markt die gelegen was op Marienplatz. Deze was echter te klein geworden voor de snel groeiende bevolking van de stad.
Geschiedenis van de markt
Viktualienmarkt straatnaam, München
De marktplaats op Marienplatz was vroeger het centrum van alle activiteit in München. Maar door de snelle bevolkingsaangroei aan het begin van de 19e eeuw kwam er nood aan een grotere marktplaats voor etenswaren.

Viktualienmarkt, München
Koning Maximiliaan besloot dat de markt een aantal meter zou verhuizen naar het zuidoosten. Hiervoor werden de gebouwen van het gastenverblijf bij de Heilige Geest-kerk afgebroken. Oorspronkelijk werd de nieuwe locatie Marktplatz genoemd maar later werd het bekend als Viktualienmarkt, naar het Latijnse woord ‘Victual’, dat staat voor voeding.

In 1823 werd de markt uitgebreid en over de loop van de volgende decennia werden meer en meer kraampjes en paviljoenen bijgebouwd. Er waren aparte paviljoenen voor de vismarkt, vleesmarkt, bloemenmarkt, bakkerijen en dergelijke meer.

Viktualienmarkt, München
Viktualienmarkt
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Viktualienmarkt zwaar beschadigd en men dacht er aan om de markt op te doeken maar de stad besloot uiteindelijk om ze te behouden. Fonteinen en andere nieuwe elementen werden toen toegevoegd aan de marktplaats.
Viktualienmarkt tegenwoordig
Het moderne Viktualienmarkt is nog steeds een favoriet bij lekkerbekken. De erg populaire en levendige markt heeft zo’n 140 winkels en kraampjes waar zowel bloemen en planten als groenten, fruit, gevogelte, vis en vlees wordt aangeboden.

De markt is nu heel wat groter dan bij de oorsprong in 1807 en omvat een gebied met een oppervlakte van zo’n 22.000 vierkante meter.
Viktualienmarkt is vaak de plaats waar festivals en andere, vaak folkloristische, evenementen worden gehouden.
417
munchen
viktualienmarkt