Stadspoorten

Van de oorspronkelijke vier buitenste hoofdpoorten die tijdens de Middeleeuwen toegang gaven tot de stad München zijn er nu nog drie overgebleven: de Karlstor, Isartor en Sendlinger Tor. Elk van deze poorten heeft een erg verschillende bouwstijl.
De omwalling
Tijdens de Middeleeuwen werd Altstadt, het historische centrum van München, beschermd door een omwalling die naast vier grote poorten ook nog vijf kleinere poorten bevatte. De omwalling werd gebouwd van 1285 tot 1347 en verving een eerdere, kleinere 12e eeuwse stadsmuur, de zogenaamde Innere Stadtmauer (binnenstadsmuur) die zelf ook vijf toeganspoorten had. De nieuwe omwalling werd de äußere Stadtmauer of buitenstadsmuur genoemd.

In de 18e eeuw begon de bevolking echter gestaag te groeien en de omwalling belemmerde de uitbreiding van de stad. Daarom besloot Karl Theodor, de keurvorst van Beieren, in 1791 om de verdedigingsmuur af te breken.
Karlstor
Karlstor, München
Karlstor
De Karlstor was oorspronkelijk gekend als de Neuhauser Tor maar werd in 1797 hernoemd ter ere van Karl Theodor. De poort werd geïntegreerd in het nieuwe plein dat aan de poort werd aangelegd, Karlsplatz, ook gekend als Stachus. Langs beide kanten van de poort werden vleugels aangebouwd zodat het plein de vorm kreeg van een halve cirkel.

Oorspronkelijk had de Karlstor drie torens maar de hoogste, centrale toren werd in 1857 vernield doordat het buskruit dat er in opgeslagen was ontplofte. De zijtorens werden in 1861 omgebouwd naar een neogotisch ontwerp van de Italiaanse architect Domenico Zanetti.
Isartor
Isartor, München
Isartor
De Isartor ligt net ten westen van Marienplatz, aan het einde van wat gekend staat als de ‘Tal’ (vallei). De straat, Im Tal, die door de poort loopt, wordt zo genoemd omdat de weg die leidde van het oude stadhuis naar de Isartor bergaf liep.

De centrale toren werd gebouwd in 1337 en was de doorgang naar de Isar, de rivier die door München loopt. De kleinere, octagonale torens werden pas later, aan het begin van de 15e eeuw toegevoegd. De gevel van de Isartor is versierd met een muurschildering die de triomftocht afbeeldt van Ludwig IV na zijn overwinning tegen de Oostenrijkers in 1322 tijdens de slag om Ampfing.
Sendlinger Tor
Sendlinger Tor, München
Sendlinger Tor
De oudste van de drie overblijvende stadspoorten van de buitenomwalling van München is de Sendlinger Tor. De poort die waarschijnlijk dateert uit 1318 leidde naar de handelsroute richting Italië. De hoge centrale toren werd in 1808 vernield en in 1906 werden de drie bogen die de twee buitentorens verbonden omgevormd tot een centrale boog zodat het autoverkeer door de poort kon. Terzelfdertijd werden in de twee hexagonale torens kleine zijpoorten gemaakt voor de voetgangers.
Schwabinger Tor
De Schwabinger Tor werd in 1391 gebouwd aan het huidige Odeonsplatz. Het werd zoals vele kleinere torens die deel uitmaakten van de twee verdedigingsmuren rond München aan het begin van de 19e eeuw afgebroken om de uitbreiding van de stad te vergemakkelijken. Op de plaats van de toren werd in 1844 de Feldherrnhalle gebouwd.
394
munchen
stadspoorten