Siegestor

Overwinningspoort
De Siegestor werd in de 19e eeuw opgericht als een triomfboog ter ere van het Beierse leger. Na de Tweede Wereldoorlog werd de boog omgevormd tot een symbool van vrede. Bovenop de boog staat een allegorisch beeld dat de staat Beieren verpersoonlijkt.
De bouw
Triomfboog in  München, Duitsland
Siegestor
Koning Ludwig I van Beieren gaf opdracht voor de bouw van de Siegestor. Het monument werd ontworpen door Friedrich von Gartner en werd gebouwd tussen 1843 en 1852. Het is gelegen aan het eindpunt van de Ludgwigstrasse en werd opgericht ter ere van het Beierse leger dat meegeholpen had in de bevrijdingsoorlog waarbij Napoleon in 1813 uit Duitsland verdreven werd. Het monument vormt de tegenhanger van de Feldherrnhalle, dat aan de andere kant van de Ludwigstrasse ligt en de leiders van het Beierse leger eert.

Standbeeld op de  Siegestor, München
'Overwinning'
Het ontwerp van de Siegestor werd gebaseerd op dat van de Boog van Constantijn in Rome. Het bestaat uit drie bogen - een grote in het centrum en twee kleinere langs weerszijde. De triomfboog is versierd met gevleugelde standbeelden - allegorische representaties van de overwinning - en reliëfs die gevechtsscenes uitbeelden. Bovenop de triomfboog staat een standbeeld van Bavaria in een vierspan getrokken door leeuwen. Het beeld werd ontworpen door de Duitse beeldhouwer Martin von Wagner.
Na de oorlog
De Siegestor werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels vernietigd. In de late jaren 1950 werd het heropgebouwd. Tijdens de restauratie werd er een inscriptie op de boog toegevoegd geschreven door Wilhelm Hausenstein. Het opschrift luidt ‘Dem Sieg geweiht, vom Krieg zerstört, zum Frieden mahnend’, wat staat voor ‘Aan de overwinning gewijd, vernield door oorlog, herinnerend aan vrede'.
416
munchen
siegestor