Residenz Paleis

Het Residenz Paleis in München was de officiële residentie van de Beierse monarchen van 1315 tot 1918. De geschiedenis van het gebouw is al even complex als de architectuur ervan, maar het is een absolute must voor iedereen die München bezoekt.
Geschiedenis
Residenz Paleis, München
Residenz aan Max-Joseph Platz
Het paleis werd in 1385 gebouwd als de Neuveste door hertog Stephan III die over Beieren heerste van 1375 tot 1392. In de 16e eeuw werd het paleis sterk uitgebreid door hertog Wilhelm IV, die heerste van 1508 tot 1550. Onder zijn regime werd onder andere het Antiquarium gebouwd, een schitterende renaissance zaal. Elke volgende heerser die in het paleis zijn intrek nam leek een kamer of twee toe te voegen gaande van balzalen en kapellen tot galerijen, appartementen en tuinen.

Residenz
Doordat de uitbreidingen over een periode van meerdere eeuwen werden doorgevoerd verschillen ze sterk in bouwstijl. Aan de ene kant lijkt het paleis Palladiaans terwijl het aan een andere kant Italiaans of Germaans-renaissance van stijl is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Residenz bijna volledig vernield maar vele van de meesterwerken zich hier bevonden werden tijdig in veiligheid gebracht.

In 1945 werd reeds met de restauratie aangevangen. Het paleis heropende in 1958 als museum. Het museum breidde uit naarmate meer delen van het paleis werden gerenoveerd.
Festsaalbau, Residenz
Festsaalbau
Residenz Paleis
Kaiserhof
Het Museum
Tegenwoordig bezet het Residenz Museum het zuidwestelijke deel van het paleis, het bestaat nu uit 120 kamers vol met kunst, antiek meubilair en andere waardevolle voorwerpen.

In het Antiquarium, het oudste nog bestaande gedeelte van het paleis, zijn tientallen 16e en 17e eeuwse fresco’s te bewonderen. In de Ahnengalerie hangen portretten van de koninklijke Wittelsbach familie. Porcelein en tapijten uit het Verre Oosten zijn te zien in de Porzellankabinett. En het Cuvilliés-Theater is dan weer een van de mooiste theaters in rococo stijl ter wereld.

In de Schatzkammer staan voorwerpen vervaardigd uit dure materialen zoals ivoor en edelstenen. Zo is er de kroon van de Beierse koningen te zien. Het paleis bevat ook een prachtige hofkapel die in 1603 werd gebouwd door Hans Krumpper. En een van de binnenhoven bevat een grotto die kleurrijk versierd is met schelpen en kristallen.
414
munchen
residenz