Müllersches Volksbad

Müllersches Volksbad is een publiek badhuis dat aan het einde van de 19e eeuw werd gebouwd aan de oever van de Isar. Het gebouw, met een indrukwekkende toren, is prachtig versierd met zowel art nouveau als barokke elementen.
Het bouwen van het badhuis
Mullersches Volksbad, München
Müllersches Volksbad
Het badhuis waarvan de naam kan vertaald worden als het publieke badhuis van Müller, werd mogelijk gemaakt door een genereuze donatie van de man naar wie het gebouw genoemd werd, Carl Müller.
Müller was een ingenieur die de constructie van dit opmerkelijke bouwwerk mogelijk maakte door vijf huizen na te laten aan de stad München, met een totale waarde van ongeveer 1.8 miljoen goudmarken. De enige voorwaarde die Müller stelde voor de gift was dat de opbrengst gebruikt zou worden voor de bouw van een aantrekkelijk zwembad dat door alle inwoners van München gebruikt zou kunnen worden. De stad ging akkoord met de voorwaarden waarna de bouw van het badhuis kon aangevat worden.
Architectuur de decor
De toren van het Mullersches Volksbad, München
De toren
De architect die uitgekozen werd voor de bouw van het project was Karl Hocheder. Zijn ontwerp, een mengeling van verscheidene architectuurstijlen, werd gebouwd van 1897 tot 1901. Zuid-Duitse barok architectuur overheerst maar je kan aan de buitenkant van het gebouw ook Romaanse thematische elementen terugvinden evenals Art Nouveau elementen.

Binnenin is het decor ontworpen in een prachtige Art Nouveau stijl die de tand des tijds heeft weerstaan. Het is niet moeilijk in te zien waarom dit zwembad destijds werd gelauwerd als het meest grandioze en meest moderne van alle baden in Duitsland. Het gebouw werd niet zo lang geleden nog gerenoveerd. Bezoekers kunnen er nu een ‘herenzwembad’, een ‘vrouwenzwembad’, een finse sauna en stoombaden terugvinden. Helaas werd tijdens de laatste renovatie het Zampelbad, een hondenbad dat in de benedenverdieping lag, verwijderd.
408
munchen
mullerschesvolksbad