Michaelskirche

St. Michaëlkerk
De Michaelskirche is de grootste Renaissance kerk ten noorden van de Alpen. Het duurde 14 jaar vooraleer de kerk voltooid was. De kerk werd gebouwd op vraag van Wilhelm V, de Hertog van Beieren, als een centrum van de contra-reformatie.
Michaelskirche, München
Michaelskirche
Bouw en architectuur
De Michaelskirche werd in twee fases gebouwd en werd oorspronkelijk opgericht tijdens de jaren 1583 tot 1588. De architect van het gebouw is niet gekend, maar desondanks moest de kerk een van de mooiste Jezuïetenkerken ter wereld worden. Het gebouw had een enorm tongewelf, enkel de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome was destijds groter. Het gewelf was zo groot dat de inwoners van München vreesden dat het zou instorten.

Standbeeld van St. Michael op de Michaelskirche
Michael verslaat Satan
Altaar, Michaelskirche
Altaar
Het gewelf was nooit een probleem, maar in 1590 stortte de toren van de kerk in waarbij het net voltooide koor werd vernield. De hertog van Beieren besloot na de ramp dat de kerk nog groter moest worden dus werden de plannen aangepast. Kort daarop begon men aan de tweede fase van de bouw van de kolossale kerk, die duurde tot het gebouw voltooid was in 1597. Er werd niet enkel een nieuw en grootser koor gebouwd, maar ook een dwarsbeuk, die oorspronkelijk niet in de plannen stond.

Een heel aantal bronzen standbeelden versieren de mooie gevel van de kerk; er is onder andere een groot standbeeld te zien tussen de twee grote deuren dat de Aartsengel Michaël toont.

De Michaelskirche werd zwaar beschadigd door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar het werd kort na de oorlog gerestaureerd. In de jaren 1980 werden nog een aantal cosmetische restauraties doorgevoerd.
Tombes
Er liggen een heel aantal personen begraven in de Michaelskirche waaronder hertog Wilhelm V zelf. Vele andere leden van de Wittelsbach familie hebben hier hun eigen tombe, waaronder de ‘gekke’ koning Ludwig II, keizer Maximiliaan I en koning Otto van Beieren.

Ook beeldhouwer Giovanni da Bologna ligt hier begraven evenals Eugène de Beaharnais, zoon van Josephine de Beaharnais (de vrouw van Napoleon) en haar eerste man.
407
munchen
michaelskirche