Königsplatz

Sinds dit historische plein in München in 1812 ontstond is het Königsplatz (Koningsplein) enkele keren van uitzicht veranderd als gevolg van politieke gebeurtenissen. Tegenwoordig is dit een rustig plein met drie klassieke gebouwen waarvan twee dienst doen als museum.
Königsplatz, München
Königsplatz
Het ontwerp
Leo von Klenze creëerde de plannen voor de Königsplatz ter anticipatie van de uitbreiding van de stad München. Hij en zijn collega Karl von Fischer zagen het nieuwe plein als een forum voor de kunsten - een plaats waar de inwoners van de stad zouden kunnen genieten van kunst. Het moest het centrum worden van het culturele deel van München, in tegenstelling tot de Ludwigstrasse die omschreven werd als het forum voor de wetenschappen.

Glyptothek
Glyptothek
Koning Ludwig I gaf in 1815 de opdracht tot het aanleggen van het plein maar het werd pas afgewerkt in 1862, 14 jaar na zijn troonsafstand. Er werden drie klassieke gebouwen op het plein opgetrokken: de Propyläen (een monumentale poort), de Glyptothek (met een verzameling antieke Griekse en Romeinse sculptuur) en de Antikensammlung, een museum over de Antieke Wereld. Zowel de Propyläen als de Glyptothek werden door Leo von Klenze ontworpen. Door een onenigheid tussen Leo von Klenze en Ludwig I koos deze laatste ervoor om de Antikensammlung door een andere architect te laten ontwerpen, Georg Friedrich Ziebland.

Het was de droom van Ludwig om München om te vormen in een tweede Athene en de Königsplatz vormde een onderdeel van de plannen om zijn doel te bereiken.
Veranderende Tijden
Propyläen, Königsplatz, München
Propyläen
Van 1933 tot 1935 veranderde Königsplatz echter snel. Dit was het tijdperk waarin Adolf Hitler aan de macht was en het plein werd al snel het ‘Akropolis Germaniae’ van de Nationaal-Socialisten in wat de ‘hoofdstad van de beweging’ moest worden. Architecten Paul Ludwig Troost en Leonhard Gall waren verantwoordelijk voor de veranderingen die op Königsplatz werden doorgevoerd.

Grassige gebieden werden bedekt met graniet en de neo-klassieke gebouwen werden gebruikt voor Nazistische doeleinden. Bomen werden verwijderd en de gebouwen kregen andere functies. Een ervan was de thuisbasis van de Nationaal-Socialistische Arbeiderspartij van Duitsland terwijl een ander gekend stond als ‘He gebouw van de Führer’. Andere gebouwen, die bekend stonden als de Tempels van de Eer, werden na de oorlog opgeblazen om de val van de Nazipartij te symboliseren.
De huidige Königsplatz
Staatliche Antikensammlung, München
Staatliche Antikensammlung
Tegenwoordig is er terug volop groen op het plein. En dankzij een grondige renovatie uitgevoerd in 1988 kregen de gebouwen op het Königsplatz terug hun oorspronkelijke grandeur.

Op het plein kan je twee musea bezoeken: in de Glyptothek bevindt zich een collectie van Romeinse en Griekse standbeelden terwijl het gebouw aan de overkant de Staatliche Antikensammlung huisvest, een museum met voorwerpen uit de oudheid dat vooral bekend is vanwege de collectie van 650 Griekse vazen, een verzameling die oorspronkelijk werd bijeengebracht door koning Ludwig I.
403
munchen
konigsplatz