Hofbräuhaus

Koninklijke Brouwerij
Een bezoek aan het Hofbräuhaus, de beroemdste bierhal ter wereld, is een must voor elke bezoeker die de biercultuur van München wil opsnuiven. Het historische pand in het centrum van München biedt ruimte aan meer dan 2000 personen en trekt vele toeristen aan.
Oorsprong van de Hofbräuhaus
Hofbrauhaus, München
Hofbäuhaus
De geschiedenis van de Hofbräuhaus gaat meer dan vier eeuwen terug. De bierhal werd opgericht in 1589 door hertog Wilhelm V om zijn ‘dorstige en veeleisende hofhouding’ tevreden te stellen. De kieskeurige drinkers waren niet tevreden met de brouwsels in München dus het crëeren van een eigen brouwerij leek een logische beslissing.

Oorspronkelijk brouwde het Hofbräuhaus enkel ale, maar de zoon van Wilhem V verkoos witbier dus toen hij het roer in handen kreeg begon het Hofbräuhaus zich vooral op het witbier te richten. De verkoop van dit bier werd zo’n succes dat de brouwers moeite hadden om aan de vraag te blijven voldoen. In 1607 besloot men te verhuizen om het Hofbräuhaus te kunnen uitbreiden. Het bier dat op de nieuwe locatie werd gebrouwen werd voor het eerst aan het publiek verkocht in 1610.

Ingang van het Hofbrauhaus, München
Hofbräuhaus Ingang
Nieuwe biersoorten werden toegevoegd aan het assortiment en aan het begin van de 19e eeuw verhuisde het Hofbräuhaus weer naar een grotere locatie. De prijzen werden verlaagd zodat het ‘gewone volk’ het koninklijke bier kon betalen en het Hofbräuhaus bracht de plaatselijke taveernen op de rand van het faillissement. In 1852 kwam de koninklijke brouwerij in handen van de staat Beieren.

In 1896 werd weer besloten dat het Hofbräuhaus te klein was en het oude gebouw werd afgebroken en vervangen door een groter pand. De architect Max Littmann werd uitgekozen om het gebouw te ontwerpen in de traditionele Beierse stijl. Dit gebouw, het Hofbräuhaus dat toeristen nu te zien krijgen, opende de deuren in 1897.
De Twintigste Eeuw
Hafbrauhaus, München
De bierhal bleef succes hebben aan het begin van de 20e eeuw. In 1944 werd het gebouw echter vernield tijdens een geallieerde luchtaanval. Tegen het einde van de oorlog was nog maar een klein deel van het restaurant open.
Verbazingwekkend genoeg overleefden enkele honderden bierkannen het bombardement. Het gebouw werd in de originele stijl heropgebouwd en heropende in 1958, net op tijd voor de viering van het 800-jarig bestaan van de stad München.
Bierglas in het  Hofbrauhaus in München
Drinken in het Hofbräuhaus
Er zijn verscheidene plaatsen waar je van een biertje kan genieten in deze immense bierhal. Voor een echte Münchense ervaring kan je terecht op het gelijkvloers waar zich de Schwemme bevindt, een zaal die plaats biedt aan zo’n 1.000 bezoekers die er kunnen genieten van de plaatselijke Duitse muziek. Boven is er een kleinere zaal, de Bräustüberl waar men lichte maaltijden serveert. De historische Festsaal biedt plaats aan zo’n 900 personen en heeft een podium waar gasten kunnen genieten van Beierse dans, muziek en folklore. Wanneer het weer het toelaat kunnen bezoekers ook buiten in de biertuin van het bier genieten. Maar de grootste attractie - afgezien van het bier zelf - zijn de traditioneel geklede serveersters die tot 10 bierpullen tegelijk brengen. Zie dat je je fototoestel gereed houdt!
399
munchen
hofbrauhaus