Deutsches Museum

Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik
Het Deutsches Museum, dat ook gekend staat als het Duits Museum van Meesterwerken van de Techniek en Wetenschap, is een van de bekendste musea in München. Het is gelegen op een eiland in de Isar rivier dicht bij het centrum van de stad.
Deutsches Museum, München
Deutsches Museum
Het museum - het grootste technologiemuseum ter wereld - opende in 1925. Het staat bekend om de vele historische voorwerpen die belangrijke mijlpalen vertegenwoordigen voor de wetenschap en technologie.
Bezienswaardigheden
Er is een grote verscheidenheid aan exposities in het museum die onderwerpen belichten zoals ruimtevaart, astronomie, agricultuur, computers, chemie, elektriciteit, navigatie, mijnbouw, muziek, spoorwegen en telecommunicatie.
Bezoekers kunnen onder andere de eerste Siemens dynamo bezichtigen evenals muziekinstrumenten gaande van antieke koperen instrumenten tot moderne synthesizers.
Junkers F13 in het Deutsches Museum München
Junkers F13
Er zijn ook exhibities over de vroege boekdrukkunst, zo is er een oude drukpers die nog door Gutenberg werd gebruikt.

Het museum besteedt ook veel aandacht aan transportmiddelen. Zo kan je hier de allereerste auto die geproduceerd werd bekijken, een Benz uit 1886. Naast auto's worden er ook boten en treinen tentoongesteld. Verder is er een grote afdeling gewijd aan de luchtvaart en ruimtevaart. Het museum heeft ook een groot aantal motoren van allerlei aard, gaande van waterturbines tot turbojet motoren.

Papierpers, Deutsches Museum
Papierpers
Kinderen houden ook van de elektriciteitsdemonstraties die ‘echte’ bliksemschichten produceren. En zoals alle goede wetenschapsmusea zijn ook hier heel wat knoppen en schakelaars waar kinderen - en volwassenen - op kunnen drukken.
Een beknopte geschiedenis
Hydraulische apparaten in het Deutsches Museum
Experimenteren met
hydraulische apparaten
Vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de controle over het museum in handen van de nazipartij. Ze gebruikten het museum voor propagandafilms en tentoonstellingen. Op een bepaald moment werd het museum ook gebruikt als postkantoor en er werden zelfs Russische arbeidskrachten in te werk gesteld. In 1944, aan het einde van de oorlog, werd het gebouw beschadigd door verscheidene luchtaanvallen. Meer dan 80% van het gebouw was vernield en meer dan 20% van de tentoon gestelde objecten raakten hierbij beschadigd.
395
munchen
deutschesmuseum