Wrigley Building

Het Wrigley Building, een wolkenkrabber opgericht aan het begin van de 20e eeuw, is een van de meest bekende gebouwen van Chicago. Het is gelegen op een van de meest prominente locaties in de stad, op de kruising van de Chicago River met de Magnificent Mile.
Wrigley Building, Chicago
Wrigley Building
Het hoofdkwartier van de kauwgomfabrikant Wrigley is gehuisvest in het Wrigley Building. De wolkenkrabber werd gebouwd in 1920 door de stichter van het bedrijf, William Wrigley Jr.
Monumentale gebouwen
De bouw van de Michigan Avenue Bridge en de verbreding van Michigan Avenue zorgde aan het begin van de 20e eeuw voor een brede boulevard die over de Chicago River naar het noorden van de stad leidde. In 1918 voorzag William Wrigley Junior het potentieel van deze ontwikkelingen en kocht een perceel vlak bij de brug om de eerste wolkenkrabber ten noorden van de Chicago River te bouwen.

Het was de eerste in een reeks van imposante wolkenkrabbers gelegen aan het uiterst zuidelijke punt van wat later de Magnificent Mile genoemd zou worden. Onder de naburige gebouwen bevinden zich onder andere beroemde wolkenkrabbers zoals de Tribune Tower (1925), de 333 North Michigan Avenue en het London Guarantee Building (1923).
Wrigley Building 's avonds
Het gebouw
bij valavond
Klokkentoren van de Wrigley Building, Chicago
Klokkentoren
Het Wrigley Building valt vooral op vanwege de witte terra-cotta gevel, de mooi uitgebalanceerde architectuur en de verlichting s nachts. Het was trouwens het eerste grote gebouw dat s nachts verlicht werd, wat het erg populair maakte bij de inwoners van Chicago.
Het torengebouw
Het Wrigley Building werd ontworpen door het architectenbureau van Graham, Anderson en Probst naar het voorbeeld van de Giralda Toren van de kathedraal van Sevilla. Het bestaat uit twee delen: het hoogste, 27 verdiepingen tellende gebouw heeft een 121 meter hoge toren en werd voltooid in 1921. De grootste, noordelijke sectie werd voltooid in 1924 en bereikt een hoogte van ongeveer 90 meter.
De twee structuren zijn met elkaar verbonden door twee overdekte bruggen op de derde en 14e verdieping.

De klokkentoren op het zuidelijke gebouw heeft vier grote wijzerplaten met elk een diameter van zon 6 meter. De aluminium wijzers die het uur en de minuten aangeven zijn respectievelijk 1,8 en 2,8 meter lang.
Wrigley Plaza
Tussen de twee structuren ligt het kleine Wrigley Plaza. Het werd oorspronkelijk ontworpen door de architecten van het Wrigley Building, Graham, Anderson en Probst, maar het duurde tot 1957 vooraleer het werd ingericht door Louis Solomon en John Cordwell.
59
chicago
wrigleybuilding