Willis Tower

Sears Tower
Toen de Willis Tower in 1974 werd gebouwd was het de hoogste wolkenkrabber ter wereld, 25 meter hoger dan de tweelingtorens van het World Trade Center in New York. Het zou deze titel behouden tot in 1997, toen het in hoogte werd overtroffen door de Petronas Torens in Maleisië.
Willis Tower, Chicago
Willis Tower
De hoogste
Er was in 1997 heel wat heisa rond het verlies van de titel van hoogste gebouw aangezien de hoogte van de antennes niet werd meegerekend bij de Willis Tower, maar wel bij de Petronas Towers doordat het hier als structureel onderdeel werd aanzien. Dit discussiepunt werd later irrelevant met de bouw van de 508 meter hoge Taipei 101 in Taiwan. Het gebouw is wel nog steeds de hoogste wolkenkrabber in Chicago en steekt zo’n 27 meter boven het tweede hoogste gebouw - het Trump International Hotel and Tower - uit.
De structuur
Structureel bestaat de Willis Tower uit negen verschillende ‘buizen’, structurele geraamtes met een vierkant oppervlak. In feite zijn het negen aparte torens die zijn samengevoegd tot een enkele toren. Oorspronkelijk bevatte het plan niet minder dan 15 van dergelijke buizen maar toen een oorspronkelijk gepland hotel uit het project werd geschrapt verminderde men het aantal tot negen. Alle negen verschillende delen reiken tot de 49e verdieping. Op dat punt eindigen twee van de buizen. De andere gaan verder tot de 66e verdieping. Van hieraf tot de 90e verdieping heeft het gebouw de vorm van een kruis. Twee buizen, die een rechthoek vormen, bereiken de top van 442 meter.
Windbelasting
Willis Tower 's avonds, Chicago
Willis Tower 's avonds
Het resultaat is een interessant bouwwerk dat langs alle kanten een verschillend uiterlijk heeft. De constructie, ontworpen door Fazlur Kahn (1929-1982), biedt nog andere voordelen: de constructie met aparte buizen zorgt voor een grote laterale sterkte waardoor het de sterke windvlagen die Chicago geregeld teisteren makkelijk kan weerstaan, doordat elke buis slechts een deel van de druk moet opvangen.
Observatieplatform
Op de 90e verdieping ligt het observatie platform van de Willis Tower, gekend onder de naam ‘Skydeck’. Het is een van de meest bezochte attracties in Chicago en biedt een mooi zicht op de ‘loop’, het centrum van de stad. Met een hoogte van 412 meter is dit het hoogste uitkijkpunt van Chicago, 98 meter hoger gelegen dan het observatie platform van het John Hancock Center.

De glazen balkons aan de Willis Tower
De glazen balkons
De meest spectaculaire attractie op de skydeck is de zogenaamde ‘ledge’, een volledig doorzichtig glazen balkon dat meer dan een meter van de muur uitsteekt. Hier kan je recht naar beneden kijken, 400 meter in de diepte. De meesten voelen zich initieel ongemakkelijk maar je hebt er wel een fantastisch zicht op Wacker Drive en de Chicago River die aan de voet van de Willis Tower gelegen zijn. Meer informatie over het skydeck kan gevonden worden op theskydeck.com.
Sears Tower
De toren werd oorspronkelijk Sears Tower genoemd, naar een grote Amerikaanse winkelketen die hier zijn hoofdkwartier had gevestigd. Sears trok in 1993 uit het centrum van Chicago weg en verkocht de wolkenkrabber. Toen men in juli 2009 besloot de naam van het gebouw te veranderen in Willis Tower, naar een van de nieuwe huurders, een Britse verzekeringsmaatschappij, lokte dit aanvankelijk veel protest uit bij een deel van de lokale bevolking, en er werden zelfs petities opgestart tegen de naamswijziging.
52
chicago
willistower