Tribune Tower

De Tribune Tower is een neo-gotische wolkenkrabber gelegen op een prominente locatie aan de Michigan Avenue Bridge in Chicago. Het torengebouw werd opgericht als hoofdkantoor van een lokale krant, de Chicago Tribune.
Wedstrijd
Tribune Tower, Chicago
Tribune Tower
Torenspits van de Tribune Tower in Chicago
The torenspits
's nachts
In 1922 organiseerde de Chicago Daily Tribune een wedstrijd voor het ontwerpen van ‘het mooiste en opvallendste gebouw ter wereld’. Raymond Hood - die later het Rockefeller Center in New York zou ontwerpen - en John Howell wonnen de eerste prijs dankzij hun indrukwekkend gotisch ontwerp. Volgens de krant was het ontwerp ook het best afgestemd op de behoeften van het bedrijf.
Tegen de trend
De keuze van de winnaar was indertijd erg controversieel aangezien het gotische ontwerp botste met de toen gangbare modernisering die ingezet werd door de Chicago School of Architecture, en die indruiste tegen de principes van de meer functionele Europese archtectuur, die later bekend kwam te staan als de Internationale Stijl, een architectuurstijl waarbij decoratieve elementen tot een minimum worden herleid. Uiteindelijk zou blijken dat het op de tweede plaats gestrande ontwerp van Eliel Saarinen en een andere mededinger van Walter Gropius een veel grotere invloed zouden hebben op de latere ontwerpen van wolkenkrabbers.
De toren
De Tribune Tower werd voltooid in 1925 en bereikt een hoogte van 141 meter. Het is gelegen aan North Michigan Avenue - ook gekend als de Magnificent Mile, aan de Chicago River. De toren werd ontworpen naar het voorbeeld van de toren van de kathedraal van Rouen in Frankrijk.
Maansteen, Tribune Tower
Maansteen
De toren valt nog steeds erg op, vooral dankzij de decoratieve steunberen aan de top. De versieringen zijn erg overdadig en zouden niet misstaan bij een kerk.
Verzameling stenen
Interessant is dat er in de muur van de de Tribune Tower een hele verzameling stenen zijn bevestigd, waaronder fragmenten van de Alamo, het Colosseum en de Chinese Muur. Een stuk staal van het World Trace Center is ook in de muur bevestigd. Al deze objecten zijn vanop straatniveau te zien en overal staat een beschrijving bij. Het meest beroemde stuk uit de verzameling is een maansteen die niet in de muur bevestigd is maar die zichtbaar is achter een glazen raam.
54
chicago
tribunetower